De Slag om Nijmegen in sept 1944: de meeste beloningen voor dapperheid

18/09/2009 12:27

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

De bekendste, oudste en hoogste Dapperheidsonderscheiding in Nederland is de Militaire Willems-Orde, kortweg MWO, die toegekend wordt voor "Uitstekende daad van Moed, Beleid en Trouw in de strijd". De orde werd op 30 april 1815 ingesteld door Koning Willem I.

Minder bekend is het feit dat de Slag om Nijmegen in september 1944 de krijgsverrichting is die het meest beloond werd met deze legendarische MWO na mei 1940. Dit is de uitkomst van recent onderzoek dat is verricht door het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. De studie is verricht door Henny Meijer, sinds vele jaren gespecialiseerd in militaire geschiedenis en dapperheidsonderscheidingen.

In totaal zijn er 29 MWO's toegekend aan Operatie Market Garden. Hiervan zijn er 14 toegekend aan de Slag om Nijmegen, 7 voor de Slag om Arnhem, 4 aan de strijd rond Son/Uden/Veghel en 4 voor de moed van vliegers van de US Army Airforce.

Van de 14 toegekende MWO's aan de Slag om Nijmegen gingen er zes naar de Waaloversteek en de verovering van de bruggen over de Waal.

De genoemde 14 MWO's zijn: het vaandel van 82nd Airborne Division, plus 12 leden van 82nd Airborne Division, waaronder de Nederlander Capt. Arie Bestebreurtje, plus Jan van Hoof (postuum), voor de sabotage aan de springladingen van de verkeersbrug op 18 september 1944.

Toen de geallieerden op 17 september 1944 rond Nijmegen waren geland, liet het Duitse leger meteen versterkingen aanrukken uit Arnhem om zowel de verkeers- als de spoorbrug in Nijmegen aan de zuidzijde af te grendelen met hun afweergeschut. Zo kon immers de weg naar Arnhem geblokkeerd worden. De gevechten waren hevig, de geallieerden vochten zich van huis tot huis naar de bruggen.

De strijd om Nijmegen werd beslist op 20 september 1944. De Amerikanen en de Britten hadden besloten de beide bruggen zowel van de noord- als van de zuidkant aan te vallen. Om 15.00 uur sprongen de Amerikanen in hun met zeildoek bespannen roeibootjes en peddelden naar de overkant. Hoe dichter zij bij de andere oever kwamen hoe gemakkelijker ze waren te raken. Hele boten verdwenen onder water. Om sneller vooruit te komen gebruikten de soldaten de kolven van hun geweren om te roeien. 48 Amerikanen en een onbekend aantal Duitse soldaten kwamen daarbij om het leven. Van de 26 boten die vanaf de zuidoever vertrokken, konden er maar 13 opnieuw gebruikt worden voor de volgende aanvalsgolf. De rest was óf tijdens de oversteek zwaar beschadigd óf gezonken. Soms dreven de boten met de doden en gewonden aan boord stroomafwaarts. Een triestere aanblik was nauwelijks voorstelbaar. De soldaten die de oversteek hadden overleefd en aan land waren gekomen vochten zich een weg naar de dijk, recht op de Duitsers af die zich daar verschanst hadden. De spoorbrug én de Waalbrug werden uiteindelijk om 19.00 uur veroverd. Nijmegen was daarmee bevrijd! De Britse tanks trokken de volgende dag, op 21 september 1944, richting Arnhem.

Op zondag 20 september a.s. viert en herdenkt Nijmegen de bevrijding van de stad.

Koningin Beatrix en Prins Philip zullen 's middags de officiële herdenking op het

Traianusplein bijwonen. Aanvang: 16.30 uur.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl