Platform Biologica


De Week van de Smaak begint!

pierrewind

Aanstaande zondag barst de 3e Week van de Smaak los, die duurt van 20 t/m 27 september. Na de officiële opening op het Amsterdam Centraal, vertrekt om 12.37 uur van spoor 2b Nederlands eerste `Smaaktrein'.

Het vertreksein wordt gegeven door Marijke Vos, wethouder Milieu van Amsterdam. Aan boord van de Smaaktrein zal TV-kok cq `Smaakconducteur' Pierre Wind samen met andere koks hapjes uitdelen.

Landschap proeven
Vijf culinaire smaakmakers stappen estafette-gewijs in op vijf `smaakstations' (Amsterdam, Utrecht, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Roermond) en delen bijzondere culinaire creaties uit. De hapjes zijn bereid met ingrediënten uit de streek waar de trein op dat moment doorheen rijdt. Treinreizigers worden zo aangemoedigd om het landschap dat zij vaak dagelijks aan zich voorbij zien gaan, weer te herkennen als bron van ons voedsel.

Held van de Smaak
Komende week wordt ook weer de Held van de Smaak gekozen. Dit jaar draait alles om bier. Er zijn 12 ambachtelijke bierbrouwers genomineerd, uit elke provincie één. Op zondag 27 september zal de winnaar bekend worden gemaakt, tijdens het Smaakexplosies Festival op het Hembrugterrein te Zaandam.

Juryprijs en publieksprijs
Een deskundige jury buigt zich over de vraag wie zich Held van de Smaak 2009 mag noemen. Naast ´smaak´ beoordeelt de jury de finalisten op ambachtelijkheid, streekgebondenheid en in hoeverre de kandidaten een voorbeeldfunctie in de sector vervullen. Er is ook een publieksprijs! Via de website www.weekvandesmaak.nl kunt u stemmen tot vrijdag 25 september.

NS en Week van de Smaak
De Smaaktrein is een samenwerking met NS. Speciale "Care on Track"-teams van NS-dochter NedTrain maken de Smaaktrein schoon terwijl hij rijdt. De gehele week hebben de winkelformules Shakies, Broodzaak en Julia's op de stations een speciale 'Week van de Smaak'-aanbieding.

De Smaaktrein is mede mogelijk gemaakt door Stichting DuVo.

Zie: www.weekvandesmaak.nl voor een overzicht van alle activiteiten in het land.
»