Cramer wil bedragen zien voor klimaatbeleid

In het klimaatakkoord van Kopenhagen moeten concrete bedragen komen voor de aanpak van de klimaatverandering. Daarvoor pleitte minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) vandaag tijdens een informele vergadering van milieuministers in Rye Brook, New York.

Klimaatverandering zal in 2020 wereldwijd naar schatting 100 miljard dollar per jaar kosten. In de periode 2010-2012, is jaarlijks 5 tot 7 miljard dollar nodig om snelle maatregelen te treffen. Cramer vindt dat er concrete bedragen in het akkoord moeten komen, zowel voor de korte als voor de middellange termijn. ' Er moet een getal op tafel komen. We moeten de inspanningen onmiddellijk uitbreiden, vanaf begin volgend jaar,' zei Cramer.

Dit standpunt volgt op voorstellen die de Europese Commissie vorige week bekendmaakte. De Commissie stelt voor om een bedrag oplopend tot 15 miljard per jaar vanaf 2020 vrij te maken als Europese bijdrage aan het klimaatbeleid. Dit bedrag staat nog ter discussie, evenals de onderlinge verdeling tussen lidstaten.

Cramer stelde ook voor om in het akkoord van Kopenhagen vijf mechanismen vast te leggen waarmee geld vrijkomt voor klimaatbeleid. Vier daarvan zijn reeds in onderhandeling. Nederland komt nu met een vijfde: marktmechanismen per sector. Dit betekent dat energie- intensieve bedrijven op wereldschaal emissierechten gaan kopen binnen hun sector (bijvoorbeeld staal of cement). De opbrengst gaat naar klimaatbeleid in ontwikkelingslanden.

Cramer deed het voorstel in het kader van besprekingen over klimaatadaptatie en -mitigatie. Klimaatadaptatie is het voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering , bijvoorbeeld door dijkverhoging. Klimaatmitigatie is het beperken van de wereldwijde temperatuursstijging door terugdringing van CO2 uitstoot.

De besprekingen vinden plaats in het kader van de zogenaamde Groenland dialoog, een informeel gezelschap van de veertig meest actieve ministers in de klimaatonderhandelingen. Naast Nederland nemen onder andere de VS, China, de EU, Japan, Rusland, Australië, Brazilië, Canada en India deel aan deze besloten bijeenkomst.

Noot voor redacties (