Politie Groningen

Zaterdag 19 september 2009

Provincie Groningen, 19-09-2009

Groningen: man (22) overlijdt na verkeersongeval

Een 22-jarige man uit de gemeente Kollumerland is vrijdagnacht op de autosnelweg A7 ter hoogte van de afrit Corpus den Hoorn in Groningen bij een verkeersongeval om het leven gekomen. De Fries is vermoedelijk van de weg geraakt en vervolgens gelanceerd via de oplopende vangrail. Uiteindelijk is de auto door de berm na 150 meter op de rijbaan tot stilstand gekomen. Tientallen meters vanaf het autowrak troffen politieagenten de zwaargewonde bestuurder aan. Hij werd op de plek van het ongeval door ambulanceverpleegkundigen en het personeel van het Mobiel Medische Team behandeld. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen. De politie heeft een uitgebreide analyse van het ongeval gemaakt.

Stadskanaal/Alteveer: Drent moet rijbewijs inleveren na gevaarlijk rijgedrag

De politie heeft vrijdagochtend op de Provincialeweg N366 het rijbewijs ingenomen van een 26-jarige man uit Erica. Een politieagent, die in een onopvallende politieauto reed, zag de Drent in tegengestelde richting meerdere autos inhalen via een verdrijvingvak. De dienders moest door deze inhaalmanoeuvre uitwijken naar een uitvoegstrook. De agent zette hierop de achtervolging in. Ter hoogte van de Rode Loper liep de snelheid van de 26-jarige op tot 160 km/uur, terwijl op de N366 een snelheidslimiet geldt van 100 km/uur. De Drent haalde nogmaals in over een verdrijvingvak, waarna de agent het welletjes vond. In Alteveer werd op een parkeerplaats het rijbewijs van de man ingenomen. Hij verklaarde vanuit haast te hebben gehandeld. De verdachte wordt voorgedragen voor een educatieve maatregel.

Groningen: man beroofd bij pinautomaat

Een 24-jarige man uit Groningen is vrijdagavond tijdens het pinnen bij een pinautomaat aan de Meeuwerderweg beroofd. De man had net zijn pincode ingegeven, waarna hij door twee mannen werd vastgehouden. Ook werd het slachtoffer door vermoedelijk een nepwapen bedreigd. Eén van de straatrovers maakte vervolgens de pintransactie af, waarna een onbekend geldbedrag werd weggenomen. De Stadjer kreeg ook nog een vloeistof in zijn gezicht gespoten. De politie beschikt over een goed signalement van beide straatrovers. Zij stelt een nader onderzoek in.

Groningen: rijden onder invloed

De politie heeft vrijdagnacht op diverse locaties een alcoholcontrole gehouden. Politieagenten zagen op het Emmaplein dat een 18-jarige jongeman uit Zwartemeer de controle probeerde te ontwijken. Hij reed met hoge snelheid via het Emmaviaduct weg. De Drent kon op het Hoornsediep worden achterhaald. De knaap bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij had 0,75 promille alcohol in zijn bloed. Navraag leerde dat de 18-jarige geen rijbewijs had. Een 20-jarige man uit Groningen liep op de Turfsingel tegen de lamp. Ook de Stadjer probeerde, rijdend op een snorfiets, de controle te ontlopen. Hij werd in de Walstraat achterhaald. De 20-jarige had ook geen rijbewijs en 1 promille alcohol in zijn bloed. Ten slotte bleek een 43-jarige automobilist uit Hoogezand ook onder invloed te rijden. Hij werd op het Schuitendiep gecontroleerd. De Hoogezandster had 1,45 promille alcohol in zijn bloed. De verdachte had zijn rijbewijs niet bij zich. Hierop werd zijn auto op het politiebureau gestald. De man krijgt zijn auto terug zodra het rijbewijs is ingeleverd. Uiteraard mag de verdachte vanwege de inname van zijn auto niet meer rijden. De politie maakt tegen alle drie verdachten proces-verbaal op.

Marum: auto in sloot

Een 20-jarige man uit Lelystad is vrijdagochtend op de autosnelweg A7 bij Marum met zijn auto in de sloot beland. De man reed in zijn auto in de richting van Groningen. Hij was in gedachten op de linkerrijstrook in de richting van de vangrail gereden. De stuurcorrectie was zo krachtig dat hij rechts van de weg via de berm tegen een wildrooster botste. Vervolgens werd de auto enkele meters lager tegen het talud gelanceerd, waarna hij in een bermsloot tot stilstand kwam. De 20-jarige had slechts lichte verwondingen opgelopen. Hij kon na een check van ambulancepersoneel zijn weg vervolgen. De zwaar beschadigde auto werd afgesleept. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Marum: Friese vrachtwagenchauffeur wil niet luisteren

Voor een Friese vrachtwagenchauffeur uit de gemeente Opsterland gold vrijdagmorgen het gezegde: Wie niet horen wil moet maar voelen. De Fries bestuurde op de autosnelweg A7 een vrachtwagencombinatie met stro. Hij had het stro niet afgedekt, waardoor het voortdurend van de combinatie waaide. De chauffeur kreeg voor deze overtreding een bekeuring uitgereikt. Daarnaast moest hij zijn lading op een veilige plaats alsnog afdekken. De chauffeur negeerde het bevel van de politieman en reed verder zonder zijn lading af te dekken. De Fries werd voor de tweede keer gecontroleerd. Dit keer kreeg hij een bekeuring van 480 euro uitgereikt, omdat hij het bevel van de agent niet had opgevolgd.

Groningen/Adorp: man gewond bij bedrijfsongeval

Een 46-jarige man uit de gemeente Noordenveld is vrijdagmorgen op de Winsumerweg gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. Men is op de locatie bezig met het plaatsen van betonnen damwanden. Een kraanmachinist had een damwand in de kettingen van een
grondverzetmachine hangen. Het slachtoffer stond met een collega in een drooggelegde sloot. Beiden zouden de betonwand met latten in balans houden. De kraanmachinist zou de wand laten vieren, zodat de hijshaken konden worden losgekoppeld. De damwand viel echter naar de verkeerde zijde en kwam op het been van het slachtoffer terecht. De Drent werd ter plekke door het personeel van het Mobiel Medische Team behandeld. Hij werd met een beenbreuk naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft de arbeidsinspectie over het ongeval ingelicht.

Pieterburen: politie zoekt getuigen na vernieling aan graf

De politie zoekt getuigen van een grafschennis, die tussen dinsdag 1 en zaterdag 12 september 2009, heeft plaatsgevonden op de begraafplaats aan de Hoofdstraat in Pieterburen. Een 60-jarige vrouw ontdekte dat onbekenden bloemen vanaf het
graf van haar vader en dochter uit de grond hebben gerukt. De politie zoekt getuigen van deze vernieling. Mensen die iets hebben gezien of informatie hebben over dit feit kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-884.