Ingezonden persbericht


Persbericht

Nardo Brudet: Slaves of Holland

Foto-expositie 19/9 ­ 10/10 in Meneer de Wit

Opening: Zaterdag 19 september, om 19.00 uur Lokatie: Meneer de Wit, Postjesweg 2, Amsterdam

De nieuwe expositie `Slaves of Holland' van fotograaf Nardo Meneer De Wit Brudet (1968), geeft een confronterend beeld van de Programmeur René Oey Nederlandse rol in de geschiedenis van de slavernij. Brudet speelt T 06-2455 7201 met stereotype beelden, en zet de kijker regelmatig op het rene@meneerdewit.com verkeerde been. www.meneerdewit.com
Nardo Brudet: "Ik ben in Amsterdam geboren, maar mijn roots liggen ook in Suriname. Mijn vader is afro Surinaams en mijn moeder een blanke Nederlandse ­ een relatie die ten tijde van de slavernij onmogelijk was geweest, nog geen 150 jaar geleden. De slavernij is een gevoelig onderwerp. Maar het is en blijft wel een historisch gegeven ­ daar kun je niet om heen ­ dat een enorme invloed op ons land en onze cultuur heeft gehad. Mijn fascinatie voor het onderwerp komt niet alleen voort uit mijn achtergrond, maar ten minste zo zeer uit de vraag hoe onze wereld er nu uit zou hebben gezien als de rollen destijds omgedraaid waren geweest: de witte slaaf en de afro Afrikaanse superieur?

In mijn foto's wil ik de ruwheid en het mensonterende karakter van de slavernij laten zien. Het omdraaien van de rollen biedt wellicht nieuwe ruimte voor reflectie over die periode in onze geschiedenis. Ik werk vaak vanuit een controversiële invalshoek. Niet om te provoceren, maar uit nieuwsgierigheid. Dat maakt discussies en emoties los. Zoals bijvoorbeeld met mijn serie "Gangs of Amsterdam". Daar is het mij overigens niet om te doen, hoewel ik wel moet bekennen dat het mij welkom zou zijn als dit werk daartoe wel een aanzet kan geven. Het blijft immers toch ook mijn eigen verhaal."

Nardo Brudet (Amsterdam, 1968) studeerde in 2004 `cum laude' af aan Fotoacademie Amsterdam. In het jaar 2005 werd Brudet de Overall Winnar van de Photo Academy Award 2005 met de serie Brainfood. Op heel directe wijze reageert Brudet met impulsieve, emotionele beelden op zijn medemens, op de maatschappij, op de wereld. In zijn fotografie is Brudet op zoek naar de puurheid van zowel de fotografie zelf als de puurheid van zijn eigen emoties en ervaringen.

Brudet werkte voor zijn opleiding o.a. drie jaar als zanger in een funkband, als bewaarder in de Bijlmerbajes en was eigenaar van een lucnhroom.