Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Heerlen, 18-09-2009
Advies Topteam Krimp steun voor aanpak Parkstad
Op 18 september presenteerde het Topteam Krimp, bestaande uit Jan Mans en Hans Dijkstal, het advies over krimp in de regio Parkstad. Het Topteam heeft de opdracht van minister Van der Laan, van Wonen, Wijken en Integratie, mee gekregen om knelpunten en kansen te analyseren die bevolkings- en huishoudensdaling met zich meebrengen en oplossingsrichtingen en aanbevelingen te formuleren. Hierbij richt het Topteam zich op de regio Parkstad Limburg en de krimpregio's in Groningen en Zeeland. Medeopdrachtgever is de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld.
Parkstad herkent zich in het advies en de voorstellen, en ziet het rapport als bevestiging van de weg die Parkstad is ingeslagen. Het is goed dat het Topteam constateert dat de situatie vraagt om actie op niveau van gemeente, regio, provincie en Rijk, en dat er krachtig opgetreden moet worden en er geld nodig is.
Parkstad loopt voorop als het gaat om de bevolkingsdaling die in 2025 in meer dan 60% van de Nederlandse gemeenten te verwachten is. Parkstad spant zich maximaal in om met maatschappelijke partners in de regio de gevolgen van de terugloop van huishoudens en een veranderende bevolkingsamenstelling op te vangen op de diverse maatschappelijke (beleids) terreinen. Maar dit vergt een grootschalige herstructurering van de regio die we als Parkstad alleen niet aankunnen, mede omdat landelijke regelgeving en financieringsmodellen eenzijdig ingesteld zijn op groei. Dit en de ervaringen in de krachtwijk MSP stonden aan de wieg van het Topteam dat nu zijn advies uitgebracht heeft.
Voorbeeld
Het advies onderstreept de urgentie om het probleem aan te pakken en onderstreept de noodzaak van gezamenlijke aanpak door regio, provincie en diverse ministeries.
Met het Topteam constateren we dat de bevolkingsontwikkeling vraagt om duidelijke visies en aanpak op de terreinen wonen, onderwijs, economie, arbeidsmarkt en mobiliteit, zorg en welzijn.
Met de strategische agenda van Parkstad hebben we een duidelijk visie op de toekomst van de regio. Met het werken aan een regionale woningprogrammering, intergemeentelijke structuurvisie en gezamenlijke herstructureringsvisie hebben we een duidelijk en breed gedragen beeld hoe de 'nieuwe regio' er rekening houdend met de bevolkingsdaling over 20 jaar uit moet zien. We hebben de omslag gemaakt van een volgende naar een sturende rol in de woningmarkt. En binnenkort verwachten we de resultaten van een studie die inzicht geeft in de financiële consequenties hiervan.
Parkstad neemt het voortouw bij het werken aan een vitale toekomstbestendige regio en meent hierin een voorbeeldfunctie voor Nederland te nemen.
Bestuurlijke slagkracht
Ook Parkstad heeft geconstateerd dat de bestuurlijke slagkracht van de samenwerking onvoldoende is om de ontwikkelde strategische visies te realiseren. De door het Topteam voorgestelde versterking van de bestuurskracht ligt in het verlengde van de versterking van de slagkracht door het Pact van Parkstad dat op 21 april jl is gesloten tussen de colleges van de 7 Parkstadgemeenten en op 19 oktober ten finale besluitvorming voorligt aan de 7 raden van de Parkstadgemeenten. Daarin worden voorstellen uitgewerkt om Parkstad Limburg van een beleidsorganisatie naar een uitvoerende organisatie om te klappen met een krachtig bestuur en een adequaat regiofonds. Maar ook daarvoor geldt dat er mede verantwoordelijkheid genomen zal moeten worden door provincie en Rijk.
Ingezonden persbericht