Gemeente Breda

Breda doet mee aan landelijke Veiligheidsmonitor

Hoe veilig voelt u zich in uw buurt? Bent u slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie?

Dit zijn enkele vragen die vanaf 19 september in het kader van een landelijke Veiligheidsmonitor worden gesteld aan 13.000 Bredase inwoners. Met de uitkomsten van de enquête krijgt de gemeente beter zicht op de eigen veiligheidssituatie en de mogelijkheden tot verbetering. Het onderzoek wordt uitgevoerd door bureau Intomart GfK uit Hilversum en loopt tot het einde van dit jaar. De resultaten worden in maart 2010 verwacht.

Â

De landelijke veiligheidsenquête is een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is de eerste keer dat dit landelijk onderzoek wordt gehouden. Ook Breda doet er aan mee. De Bredase deelnemers krijgen een brief, waarin ze worden uitgenodigd om via internet of schriftelijk een vragenlijst in te vullen.

Â

Het college van burgemeester en wethouders hecht er zeer aan dat de geselecteerden ook echt meedoen aan het onderzoek, want alleen bij hoge deelname ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in Breda. De landelijke monitor geeft de beleving en ervaring van burgers op het terrein van veiligheid weer. Deze subjectieve gegevens komen, samen met de objectieve registraties van de politie en het Openbaar Ministerie, in de Bredase Veiligheidsmonitor. De leefbaarheids- en veiligheidsenquête, die voorheen door de gemeente Breda werd gehouden, komt hiermee te vervallen. De gegevens van de landelijke monitor zijn, behalve voor de gemeente Breda, ook een belangrijke bron van informatie voor de regiopolitie en de provincie.

Â

De landelijke veiligheidsmonitor wordt elke twee jaar herhaald, zodat na verloop van tijd ook trends en resultaten van beleid zichtbaar worden. Uniek is dat binnen het landelijk onderzoek de Brabantse gemeenten, de provincie en de politie samenwerken. Zij gebruiken de uitkomsten voor het vormgeven en evalueren van het plaatselijke en het provinciale veiligheidsbeleid. Wie vragen heeft over de uitvoering van het onderzoek kan die via e-mail veiligheidsmonitor@gfk.com of telefonisch stellen via 0800 â 0230783.

Â

Breda, 15 september 2009