Gemeente Voerendaal

\ 11/9/2009 - Voerendaal te gast bij ovenfeest in Noord Frankrijk

Op zaterdag 19 september vertrekt een groep inwoners van Voerendaal naar Dieue, Pays de la Meuse in Noord Frankrijk om medewerking te verlenen aan de Voerendaalse straat tijdens het jaarlijkse ovenfeest dat in het 3^eweekend van september wordt gehouden. Waarom naar Dieue?
In het voorjaar 2008 bracht een delegatie uit voornoemde streek een bezoek aan Voerendaal. Daarbij werden de eerste contacten gelegd om op meerdere terreinen tot een uitwisseling te komen. Midden Juli 2009 was een kleinere delegatie op bezoek in Voerendaal. Zij leerden zuurvlees bereiden, bezochten bakker Lei Deckers om de Limburgse vla te proeven en een aantal inwoners uit Voerendaal die op zondag 20 september de Voerendaalse straat vertegenwoordigen.

Pays de la Meuse
Het Pays de la Meuse ( ca. 300 km van Voerendaal) heeft meerdere overeenkomsten met de gemeente Voerendaal, zoals de bakovens, de wijnboeren, een golfbaan, historische boerderijen, landhuizen, kastelen en meerdere steengroeven.

Het is een streek die bestaat uit 32 gemeenten met 18000 inwoners. Deze streek wordt bestuurd vanuit Dieue.
Uitnodiging
Dit jaar kreeg Voerendaal een uitnodiging van de organisatie Traditions Meusiennes om op 20 september deel te nemen aan hun jaarlijkse ovenfeest. Een feest dat dit jaar voor de 26^e keer wordt georganiseerd. Tijdens het ovenfeest wordt de bakoven van Dieue in gebruik genomen, wordt brood gebakken en verkocht. De bakoven staat op het feestterrein en daarop wordt ieder jaar een feest gehouden met een thema.
Dit jaar luidt dat thema: een Voerendaalse straat waar de bezoekers uit de gehele regio (ca. 3000) kennis kunnen maken met producten die Voerendaal en omgeving te bieden heeft.
Aanleiding voor Ine Hellwig, Jo Koenen en Jo Berholet om dit op te pakken hetgeen leidde tot de volgende delegatie: lokale bakkers, de VVV Zuid-Limburg, het Remigiuskoor, de heemkundevereniging Klimmen,de galeriehouders Witte en Habets, een vertegenwoordiging van de lokale wijnboeren, wethouder Pierre Verbraak en burgemeester Ed Sprokkel.

Ovenfeest
Tijdens het ovenfeest wordt een maaltijd bereid, die gerelateerd is aan de gasten van het ovenfeest. Daarom is gekozen voor het Limburgse Zuurvlees. Tevens kunnen de bezoekers ter plekke kennis maken met Limburgse vla en wijnen uit Voerendaal.

Ook is er een mogelijkheid om steen te bewerken en in de namiddag is er een kleine demonstratie van bereiding van deeg voor Limburgse vla. Verder is er een foto expositie met fotos van Voerendaal beschikbaar gesteld door Leon Smeets en van teksten voorzien door de Heemkundevereniging Klimmen. Tevens worden er diverse kunstwerken geëxposeerd in de straat. Tijdens het ovenfeest zal het Remigiuskoor enige muzikale intermezzos verzorgen. Het ovenfeest duurt van 10 tot 19 uur en vindt plaats, in en rond de gebouwen van de muziekschool, school en het bestuurscentrum van Dieue.
Contact
Het is bekend dat een contact van de Voerendaalse gemeenschap niet tot deze ene keer beperkt zal blijven. Er ligt al een uitnodiging van de muziekschool van Dieue aan de Voerendaalse koren om in 2010 naar Dieue te komen voor het verzorgen van een gezamenlijk concert.

Verder wil de Traditions Meusiennes in de tweede helft van 2010 met hun folkloristische kleding op tournee gaan en dan een locatie van Voerendaal bezoeken waar een expositie van deze kleding wordt gehouden. De contacten die in 2008 in Voerendaal gelegd zijn met wandelverenigingen en fietsclubs krijgen ook een vervolg. Informatie
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Ine Hellwig, telefoonnummer 043-4592906
Jo Koenen, telelefoonnummer 045-4055008
Jo Bertholet, telefoonnummer 043-6015665

Ook al ligt Dieue ca. 300 km van Voerendaal verwijderd dan nog kan iedere belangstellende het ovenfeest op 20 september bezoeken