Waterschap Aa en Maas

TechEvent

Beleef de wc-experience tijdens het TechEvent

Dat een waterschap afvalwater zuivert en zorgt voor veilige dijken, is bekend. Maar dat we ook vernieuwende projecten starten om energie uit afvalwater te halen, is voor velen nieuw. Met de slogan `Bekijk het 's door een andere bril' dagen we TechEvent-bezoekers (19 en 20 september in Uden) uit het waterschapswerk eens met andere ogen te bekijken. We zoomen met name in op het zuiveren van afvalwater en onze Energiefabriek.

Wc-zonnebril
Dat er méér zit in afvalwater laten we bezoekers op een bijzondere manier beleven. Alle dixie's en toiletfaciliteiten op het evenemententerrein zijn voorzien van posters met daarop een uitnodiging mee te doen aan een prijsvraag.Het bezoeken van de website kan op de waterschapsstand in het gemeentehuis of gewoon thuis. Onder de deelnemers aan de prijsvraag verloten het waterschap hippe wc-brillen. Daarnaast ondervraagt het Aa en Maas-promotieteam bezoekers over het waterschap. Drie goede antwoorden levert een originele wc-zonnebril op. Deze winnaars dingen ook mee naar de wc-brillen. Op maandag 28 september maakt het waterschap de prijswinnaars bekend. In de stand van het waterschap krijgt de bezoeker informatie over hoe we energie uit afvalwater kunnen halen.

Energiefabriek
Afvalwater, dáár zit energie in. Waterschap Aa en Maas onderzoekt met andere waterschappen de mogelijkheden om energieneutraal te werken via het concept Energiefabriek. Dat is een waterzuivering die tevens groene energie produceert. Rioolwater bevat namelijk vijfmaal zoveel energie als nodig is om het te zuiveren. Het idee is er net zoveel energie te winnen als we verbruiken. Zo kan het waterschap in de eigen energiebehoefte voorzien en wellicht nog overhouden voor energielevering. En zo ontwikkelen waterschappen zich tot duurzaam ingerichte organisaties, minder afhankelijk van de energiemarkt. Daarnaast kunnen we met de juiste marktbenadering, door opbrengsten via energielevering, tegen lagere netto kosten opereren.

Meer weten? Kijk op www.energiefabriek.com .