Achmea en Mediq Apotheek sluiten langdurig contract
18/09/2009 18:59
Achmea Divisie Zorg
Achmea Zorg (o.a. Zilveren Kruis Achmea, Groene Land Achmea, FBTO en Avéro) en Agis hebben een langdurige overeenkomst gesloten met apotheekketen Mediq.
Mediq is met 228 eigendomsapotheken de grootste apotheekketen in Nederland. 'Achmea is verheugd over de afspraken met Mediq. Dankzij deze afspraken kunnen we onze verzekerden centraal stellen en behoudt de apotheker zijn professionele rol", aldus Melanie Schultz van Haegen, directeur Zorginkoop. Achmea verwacht op afzienbare termijn ook met andere (ketens van) apotheken het zogenaamde IDEA contract af te sluiten.
De huisarts, apotheker en verzekerde blijven in het nieuwe contract vrij in hun keuze van medicijnmerk. De apotheker draagt bij aan de keuze voor de meest doelmatige optie. Als de arts aangeeft dat een bepaald merk medicijn noodzakelijk is, zal de apotheek altijd dat merk verstrekken.
In het contract op basis van IDEA (Integraal Doelmatigheidscontract Excellente Apothekers) ontvangt Mediq een vaste vergoeding voor een groot deel van de geneesmiddelen, die lager ligt dan het huidige prijsniveau. Anderzijds wordt over dit assortiment geneesmiddelen niet meer een bepaald percentage van de vergoedingsprijs door de verzekeraar ingehouden (deze zogenaamde clawback bedraagt momenteel 8,53%). Ook ontvangt Mediq een gemiddelde receptregelvergoeding van euro 7,94 ofwel euro 0,66 hoger dan voorheen. De apotheker blijft verantwoordelijk voor de keuze van medicijnleveranciers en kan met leveranciers goede afspraken maken.
De nieuwe contracten hebben alleen betrekking op medicijnen waarvan het patent is verlopen en waarvoor (per werkzame stof) meer merken aangeboden worden. Het gaat om ongeveer 20 procent van de totale farmacieuitgaven. Medicijnen waarvoor slechts één aanbieder bestaat en waar nog een patent op rust, vallen er dus niet onder.
Samen met Mediq ontwikkelen de zorgverzekeraars van Achmea extra zorgdiensten voor de klant. Hierbij kan gedacht worden aan de screening en preventie van chronische ziekten als diabetes en astma/COPD of een uitgebreide medicatiecheck door de Mediq apotheker, in samenspraak met de behandelend arts.
Met het afspreken van een vaste vergoedingsprijs per pakje, ongeacht het afgeleverde geneesmiddel, gaat de apotheker een zeker risico aan. De omvang van het risico wordt met name bepaald door het voorschrijfgedrag van de artsen in de directe omgeving van de betreffende apotheek. Voorschrijfvrijheid is van groot belang voor patiënt en arts. Bij een keten van apotheken wordt dit risico gespreid; een individuele apotheek heeft deze mogelijkheid niet. In ruil voor dit risico houdt de apotheker de inkoop in eigen hand en worden onnodige logistieke kosten voorkomen.