Ingezonden persbericht


Officiële presentatie Vrijdagmiddag 18 september 2009 om 14.30 uur in de Serre van de Kumpulan van Bronbeek te Arnhem. Gastspreker is de 88-jarige Willem Punt, overlevende van de getorpedeerde Junyo Maru.

Titel OP DOOD SPOOR

Uitgever Uitgeverij Van Wijnen te Franeker

Auteur Henk Hovinga

Prijs E 48,50 (inclusief bijgevoegde DVD met tv-film van 70 minuten)


Onderwerp OP DOOD SPOOR vertelt het verhaal van de aanleg van de 220 kilometer lange Pakan Baroe-spoorweg in het hete hart van Sumatra (Indonesië) door geallieerde, meest Nederlandse krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders, op last van de Japanse bezetter in de oorlogsjaren 1943-1945. Japans machtsmisbruik en wreedheid degraderen de slavenarbeiders door uitputting, honger en ziektes tot menselijke wrakken. Ieder probeert op eigen wijze te overleven. Velen geven zich tenslotte uitgeblust over aan de dood.

De dramatische torpedering van twee schepen, volgepropt met slavenarbeiders bestemd voor de Pakan Baroe-spoorweg, completeren het beeld van deze bijna vergeten oorlogstragedie.

Bron publicatie De kern van het nieuwe OP DOOD SPOOR is gebaseerd op de vierde druk uit 1997 van Hovinga's boek Eindstation Pakan Baroe. Door talloze aanvullingen met nieuwe getuigenissen, historische documenten en interviews is OP DOOD SPOOR een geheel nieuw boek geworden: het bevat nu een kwart meer tekst en ruim zeventig

extra illustraties, die nooit eerder zijn gepubliceerd.

Uitvoering drukwerk OP DOOD SPOOR is op glanzend papier en in groot formaat volledig in kleur gedrukt en omvat 320 twee-koloms pagina's. Het luxe uitgevoerde gebonden boek gaat vergezeld van een DVD met de aangrijpende televisiefilm over Pakan Baroe die Henk Hovinga maakte voor de Evangelische Omroep en die sindsdien tweemaal is uitgezonden. Op de achterpagina karakteriseert Adriaan van Dis, wiens vader slachtoffer was van het Pakan Baroedrama, het boek als INDRUKWEKKEND. Hij schrijft: 'Op dood spoor vertelt het oorlogsverhaal dat mijn vader altijd heeft verzwegen. Zonder Henk Hovinga's baanbrekende speurwerk zou ik nooit iets over mijn vaders torpedering (van de Junyo Maru) en over zijn dwangarbeid aan de Pakan Baroe-spoorweg te weten zijn gekomen. Door dit indrukwekkende boek heb ik zijn woede beter leren begrijpen.'

Twaalf hoofdstukken Bestond het inmiddels uitverkochte en verouderde Eindstation Pakan Baroe nog uit acht hoofdstukken, het nieuwe OP DOOD SPOOR telt er nu twaalf. Speciale vermelding verdient onder meer het nieuwe hoofdstuk over het Japanse slavenschip Junyo Maru, dat, afgeladen met krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders, bestemd voor de bouw van de Pakan Baroe-spoorweg, op 18 september 1944, dus 65 jaar geleden, door een Britse onderzeeër werd getorpedeerd. Met 5620 doden als gevolg, was deze torpedering destijds de grootste scheepsramp aller tijden. OP DOOD SPOOR bevat nu een diepgravende reconstructie van deze immense scheepsramp met maar liefst 22 getuigenissen van overlevenden.




Ingezonden persbericht