Ingezonden persbericht


Persbericht 7 september 2009 Foodprint Stadsgids Den Haag
boekpresentatie door Janneke Vreugdenhil en Francien van Westrenen

vrijdag 18 september 2009, 16:30 uur
aan de vooravond van de Week van de Smaak (20-27 sep) Locatie: Boekhandel Verwijs, De Passage, Den Haag

Een stad verkennen kan op veel manieren. Een van de leukste, en beslist de lekkerste, is je te laten leiden door voedsel. De Foodprint Stadsgids Den Haag biedt de lezer zo'n culinaire ontdekkingstocht door Den Haag. Welke slager maakt nog zelf worst? Wat wordt er bij al die ambassades gegeten? Waar is toch dat lekkere Poolse brood verkrijgbaar? Welke snackbar is om vier uur 's nachts nog open? Vragen die nieuwkomers, toeristen en culinair nieuwsgierige inwoners vaak genoeg stellen. De stadsgids, die uitkomt voorafgaand aan de Week van de Smaak, beschrijft de culinaire identiteit van Den Haag in woord, beeld en kaart. Lezend in de gids en struinend door de stad kun je niet anders concluderen dan dat Den Haag intens verweven is met voedsel. En dat voedsel moeiteloos culturen, plekken en werelden met elkaar verbindt. Voor wie dat wil zien, opent zich via beelden, verhalen, geuren en smaken een hele nieuwe stad.

Foodprint is een initiatief van Stroom Den Haag en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder redactie van culinair journaliste Janneke Vreugdenhil (Eten enzo) en Francien van Westrenen (Stroom Den Haag) zijn de Haagse journalisten Ellie Brik, Drees Koren en Wouter van der Land op zoek gegaan naar de 'foodprint' van Den Haag. Het resultaat is een verzameling smakelijke verhalen over Haagse producten, Haagse gewoontes, Haagse smaken, Haags koken en Haags handeldrijven. In twaalf hoofdstukken wordt een tocht gemaakt langs typisch Haagse fenomenen: van het Haagse koffiehuis en de Weduwe van Indië naar het Westland, langs Chinatown terug naar het Ministerie van LNV en de Griekse ambassade. De gids verbindt praktische adresinformatie met anekdotes en geschiedenissen, die samen de culinaire identiteit van Den Haag zichtbaar maken. Fotograaf Sander Foederer heeft deze identiteit in beeld gebracht met portretten van koks, ondernemers, fabrikanten en eters in keukens, kantines, kassen en restaurants. Een bijzondere reeks plattegronden en kaarten is gemaakt door grafisch ontwerpbureau LUST i.s.m. stedenbouwkundige Jan de Graaf.

Foodprint Stadsgids Den Haag
Over de culinaire identiteit van de stad
Janneke Vreugdenhil, Francien van Westrenen (red.) Vormgeving: Thonik
Geïllustreerd (kleur ), Paperback, 192 pagina's, Formaat: 15 x 21 cm ISBN 978-90-5662-697-6
¤ 19,95
NAi Uitgevers/Stroom Den Haag

Foodprint
De stadsgids wordt uitgegeven ter gelegenheid van het programma 'Foodprint. Voedsel voor de stad', dat kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag van 2009 t/m 2011 organiseert. Foodprint gaat over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van steden in het algemeen en van Den Haag in het bijzonder. Stroom wil met een reeks aan activiteiten je visie op voedsel verrijken.

De gids komt tot stand met dank aan: Stimuleringsfonds voor Architectuur en de woningbouwverenigingen Staedion en Vestia.