Ingezonden persbericht


Vrijschrift
persbericht
18 september 2009

Regering zet parlement buiten spel bij wetgeving

In oktober willen de EU en Zuid-Korea een handelsverdrag met parafen ondertekenen. Het handelsverdrag bevat geheime strafrechtelijke maatregelen. Parlementen zijn bij de totstandkoming niet betrokken geweest. De onderhandelingen werden gevoerd door de Europese Commissie en door de Raad, waar de regeringen in vertegenwoordigd zijn. De ontwerptekst is geheim.

Vrijschrift heeft de Tijdelijke Gemengde Commissie Subsidiariteitstoets van het Nederlandse parlement gevraagd aandacht te besteden aan dit handelsverdrag tussen de EU en Zuid-Korea.

Vrijschrift woordvoerder Ante Wessels licht toe: "Wetgeving hoort in het openbaar door parlementen gemaakt te worden, niet in het geheim door regeringen. De regering is bezig het parlement als medewetgever te lozen. Vooral strafmaatregelen grijpen diep in in de levens van burgers. We willen weten wat ons boven het hoofd hangt voor de parafen gezet worden.

"En welk effect zal dit handelsverdrag hebben op de toegang tot software, het internet en medicijnen? De Europese anti-namaak regels zijn doorgeslagen. Ze maken geen onderscheid tussen moedwillige namaak, zoals vervalste Gucci handtasjes, en onbewuste inbreuken. Ik zal een voorbeeld geven. Software zit vol met ideeën, op al deze ideeën kunnen octrooien aangevraagd worden. Software stroomt vol met octrooien, het is onmogelijk software te ontwikkelen zonder octrooien te schenden. Ook bedrijven die alles netjes zelf ontwikkelen kunnen een brief verwachten van een octrooi-trol, of ze maar even willen betalen. Ernstiger is het natuurlijk als AIDS-patiënten hun medicijnen niet ontvangen omdat de Nederlandse douane die in beslag genomen heeft. Al deze dingen komen voor. De Europese regels moeten aangepast worden.

"Wat we echter zien gebeuren is dat de Europese regels in handelsverdragen vastgelegd worden zodat de regels helemaal niet meer aangepast kunnen worden. En aan deze geheime operatie worden nu ook nog strafrechtelijke maatregelen toegevoegd.

"Nederland heeft op onderdelen van handelsverdragen een veto en kan aan deze wantoestand een einde maken. We leven in een democratie, we hebben recht op inzage in wetgeving."

== Links

Brief Vrijschrift:
http://people.vrijschrift.org/~ante/korea/Vrijschrift-Com_Subsidiariteit-09-09-16.pdf

Geheime documenten:
http://register.consilium.europa.eu/servlet/driver?page=Result&lang=EN&ssf=DATE_DOCUMENT+DESC&fc=REGAISEN&srm=25&md=400&typ=Simple&cmsid=638&ff_TITRE=Free+Trade+Agreement+with+Korea&ff_FT_TEXT=&ff_SOUS_COTE_MATIERE=&dd_DATE_REUNION=

http://preview.tinyurl.com/n7lzvb

EU en Zuid-Korea willen in oktober handelsverdrag van parafen voorzien: http://www.bilaterals.org/article.php3?id_article=15882

EU, South Korea Conclude FTA Talks
http://ictsd.net/i/news/bridgesweekly/50628/

EU plans to sign $100 bln S.Korea trade pact in '09 http://www.reuters.com/article/rbssConsumerGoodsAndRetailNews/idUSLD17192120090713

EU Commissie website:
http://ec.europa.eu/trade/issues/bilateral/countries/korea/index_en.htm