Ingezonden persbericht


Persbericht

Ruim halve eeuw na uitvinding kunstnier hoogste tijd voor nieuwe doorbraak

JAARLIJKS OVERLIJDT 1 OP DE 5 DIALYSEPATIENTEN

Bussum, 18 september 2009 - Elk jaar overlijdt 1 op de 5 dialysepatiënten. Bovendien neemt door een toename van diabetes en hart- en vaatziekten het aantal mensen met een chronische nierziekte sterk toe. Het aantal nierpatiënten dat afhankelijk is van dialyse zal de komende jaren dan ook alleen maar stijgen. Dat is de zorgwekkende balans die de Nierstichting ruim een half jaar na het overlijden van professor Johan Willem Kolff opmaakt. In 1943 stond Kolff aan de basis van de kunstnier, de voorloper van het huidige dialyseapparaat. Sinds deze baanbrekende uitvinding heeft zich geen grote doorbraak meer voorgedaan in de behandeling van nierziekten. Hierdoor zijn duizenden mensen veroordeeld tot dialyse en overlijden elk jaar opnieuw honderden nierpatiënten. De Nierstichting vindt dit onaanvaardbaar. Het is hoog tijd voor nieuwe doorbraken in de strijd tegen nierziekten. Daarom roept de Nierstichting iedereen op tijdens de Nationale Collecteweek - die van 20 tot en met 26 september op het programma staat - een gulle bijdrage te leveren om innovatieve behandelmethoden mogelijk te maken.

Op 1 september werd in het stadhuis van Kampen een officiële herdenking gehouden voor professor Kolff, die op 11 februari 2009 op 97-jarige leeftijd overleed in zijn woonplaats in de Verenigde Staten. Kolff stond aan de basis van een baanbrekende uitvinding die veel heeft betekend in het leven van talloze nierpatiënten. In 1943 vond hij in het ziekenhuis van Kampen de kunstnier uit. Deze kunstnier maakte het mogelijk de dodelijke hoeveelheid afvalstoffen uit het bloed van nierpatiënten te filteren. Deze uitvinding - de voorloper van het huidige dialyseapparaat - heeft het leven gered van meer dan 20 miljoen nierpatiënten over de hele wereld. Voor de Nierstichting is Kolff nog steeds een groot voorbeeld en inspirator.


Tijd voor nieuwe doorbraken
In de afgelopen 40 jaar heeft de Nierstichting ervoor gestreden dat dialyse beschikbaar is voor iedereen die het nodig heeft. Tegelijkertijd heeft zij er alles aan gedaan de keuzemogelijkheden bij de dialysebehandeling sterk te verbeteren en de wachttijd voor een donornier te verkorten. Hoewel veel is bereikt, vindt de Nierstichting dat de tijd is aangebroken voor een nieuwe doorbraak die - net als de uitvinding van professor Kolff - zichtbaar verschil maakt in het leven van nierpatiënten. Want leven met een nierziekte blijft zwaar en ingrijpend. "De Nierstichting wil patiënten met ernstig nierfalen méér bieden dan de kans op overleving die de huidige dialyse biedt. Wij vinden het onbegrijpelijk dat nog steeds - ruim 65 jaar nadat professor Kolff de kunstnier uitvond - nierpatiënten onnodig overlijden. Voor nierpatiënten met ernstig nierfunctieverlies bestaan nog steeds weinig opties: dialyse, niertransplantatie of de dood. Dat klinkt hard, maar helaas is dit wel de harde realiteit", zegt Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting. "Dialyse is weliswaar een levensreddende behandeling, maar neemt slechts 10 tot 20 procent van de nierfunctie over. Bovendien stijgt het aantal nierpatiënten naar verwachting sterk. Vanwege vergrijzing, een ongezonde leefstijl, maar zeker ook vanwege een explosieve stijging van het aantal mensen dat aan diabetes lijdt. Daarom doen we er als Nierstichting alles aan om nierziekten te voorkomen en nierpatiënten te helpen."

Draagbare kunstnier
"De Nierstichting wil juist nu belangrijke stappen voorwaarts zetten om nieuwe doorbraken te realiseren in de behandeling van nierziekten", benadrukt Beerkens. Een implanteerbare kunstnier is de ultieme droom van de Nierstichting. Nierpatiënten zouden zich namelijk veel beter voelen als het bloed continu, 24 uur per dag, gezuiverd wordt. De ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier is echter een langdurig proces, dat voor veel nierpatiënten op korte termijn geen oplossing biedt. Beerkens: "Daarom steunt de Nierstichting óók de ontwikkeling van een draagbare variant die zorgt voor een continue zuivering van het bloed in plaats van enkele keren per week. Als dat lukt, gaan de kwaliteit van leven en de overlevingskansen van nierpatiënten met sprongen vooruit."

Breed draagvlak
Aanvankelijk was de medische en wetenschappelijke wereld sceptisch over de ambitie een nieuwe kunstnier te ontwikkelen. Nu duidelijk is welke mogelijkheden er zijn, is sprake van een steeds breder draagvlak voor wetenschappelijk onderzoek. Een traject dat niet alleen uitdagend is, maar waarbij ook sprake is van de noodzakelijke infrastructuur om tastbare en toepasbare resultaten te boeken. "Steeds meer wetenschappers in het veld delen onze overtuiging dat het juist nu erg belangrijk is om de weg vrij te maken voor een draagbare en/of implanteerbare kunstnier", vertelt Beerkens. "De kunstnier van Kolff was een Nederlandse doorbraak. Het zou fantastisch zijn als we er ruim een halve eeuw later samen in slagen een waardige opvolger te ontwikkelen voor deze revolutionaire vinding."

Tastbare resultaten
Op dit moment wordt hiervoor al een belangrijke basis gelegd. Zo ging onlangs het project BioKid van start. Doel hiervan is niercellen in te zetten om schadelijke afvalstoffen die zich ophopen bij een nierziekte veel beter te kunnen verwijderen. Bovendien is, mede dankzij een Europese subsidie, het startsein gegeven voor de ontwikkeling van de noodzakelijke hard- en software voor de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. Beerkens: "De weg naar een draagbare en/of implanteerbare kunstnier is lang en complex. De resultaten die tussentijds worden geboekt, kunnen echter een waardevolle bijdrage leveren aan de verbetering van huidige vormen van dialyse. Er is veel onderzoek, kennis én geld nodig om deze droom waar te maken en daarom hopen we tijdens de Collecteweek weer veel geld te zullen inzamelen."


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor redacties

Voor meer informatie (