Landstede

Totempaal symboliseert werkwijze JenaXL

Kinderen die op een Jenaplan Basisschool hebt gezeten, moeten na groep 8 meestal naar een gewone middelbare school. In Zwolle niet meer. Daar is in augustus aan de Gelijkheid in Zwolle-Zuid JenaXL van start gegaan.

Vandaag is deze school voor voortgezet Jenaplanonderwijs op feestelijke wijze officieel geopend met een uitbundige viering. Want zo doen ze dat bij het Jenaplan Onderwijs!

Het Thomas a Kempis College is deze maand in Zwolle Zuid gestart met het eerste en tweede leerjaar van voortgezet Jenaplanonderwijs op alle niveaus: vmbo, havo, atheneum en gymnasium. Op dit moment zitten er 63 eerste- en tweedejaars leerlingen op JenaXL.

De komende jaren groeit de school door naar alle leerjaren. Vandaag, 17 september, is JenaXL officieel geopend met de onthulling van een door de leerlingen gemaakte totempaal.

Jenaplan Kenniscentrum
Het trotse bestuurslid Arend Runia van het College van Bestuur van Landstede, een van de initiatiefnemers, memoreerde in zijn speech het ultrakorte tijdsbestek waarin een plan werkelijkheid werd.

Begin 2008 werd voor het eerst over voortgezet Jenaplan-onderwijs in Zwolle gesproken, een dikke anderhalf jaar later zijn docenten geschoold en 63 Jenaplan-leerlingen onderdak. Runia sprak de wens uit om in de toekomst een Kenniscentrum voor Jenaplan-onderwijs in Zwolle op te richten.

Totempaal
Na een enthousiaste videoboodschap van onderwijswethouder Martin Knol werd vervolgens door de leerlingen een ludieke totempaal onthuld, gemaakt van individuele, aan elkaar verbonden onderdelen.

De Totem staat enerzijds symbool voor deze verbondenheid waarbij iedereen zijn eigenheid behoudt en anderzijds als plek waar mensen samenkomen. Vervolgens zongen de leerlingen een zelfgeschreven lied en werden de ruim 200 gasten uitgenodigd om de door hun meegebrachte puzzelstukjes met wensen aan de totempaal toe te voegen, als bijdrage aan een stevige basis voor Jena XL. Na het officiële gedeelte was er een rondleiding door de vernieuwde school en een openingsfeest met maaltijd.

Meer een mensbeeld dan een onderwijsconcept
Jenaplan is net zo goed een mensbeeld als een onderwijsconcept en gaat uit van de verschillen. Elk kind moet zich op zijn eigen niveau kunnen ontwikkelen en kunnen leren zoals ze dat in het dagelijkse leven ook doen: van elkaar en met elkaar.

In de stamgroepen zitten leerlingen van alle niveaus en van verschillende leerjaren. Ze doen veel dingen samen maar krijgen tegelijkertijd volop individuele aandacht en kunnen zich in hun eigen tempo ontwikkelen. s Ochtends houden ze zich bezig met de basisvakken, talen, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en s middags wordt veel in projecten gewerkt om zin te geven aan het geleerde.

De bedoeling van Jenaplan is dat de kinderen zelfstandiger worden. Aan het eind van hun opleiding doen ze dezelfde examens als in het reguliere onderwijs, dus het kennisniveau is gelijk.

Werk, spel, gesprek en viering
Jenaplan-onderwijs heeft vier uitgangspunten: werk, spel, gesprek en viering. Deze elementen komen alle vier terug in het ritmisch weekplan. Werk is het opdoen van kennis en vaardigheden. Taal, wiskunde, biologie, geschiedenis en veel andere vakken zijn nodig om de wereld te begrijpen.

In het spel ontdekt de leerling zichzelf en de ander. Gesprek staat voor het intensieve contact tussen leerlingen onderling en met de medewerker. In vieringen staat men stil bij belangrijke momenten in het schooljaar.

Jenaplan groeit
Jenaplan is een vernieuwende onderwijsmethode die zich niet alleen richt op kennis en feiten, maar vooral ook op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. In Jenaplan staat een prettig pedagogisch klimaat centraal, een stevige basis voor het leveren van prestaties.

Leerlingen leren van elkaar en van docenten en krijgen alle ruimte zich te ontplooien tot zelfstandige en zelfbewuste mensen. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 200 scholen voor Jenaplan (basisonderwijs en voor voortgezet onderwijs) en dit aantal neemt nog steeds toe. JenaXL is de tiende jenaplan-school voor voortgezet onderwijs.

Meer informatie over JenaXL