Rechtbank Leeuwarden


Buscombiregeling FC Twente niet van de baan

Op zondag 20 september 2009 vindt de voetbalwedstrijd SC Heerenveen tegen FC Twente plaats. De burgemeester van Heerenveen heeft voetbalclub FC Twente bericht dat de supporters alleen naar de wedstrijd mogen komen als ze gebruik maken van de buscombiregeling.

Donderdag 17 en vrijdag 18 september 2009 hebben de supportersverenigingen van FC Twente in drie procedures geprobeerd deze buscombiregeling van tafel te krijgen.

Eerste procedure
In het eerste kort geding voor de civiele rechter hebben de supportersverenigingen de burgemeester van Heerenveen gedagvaard. In een civiele procedure moet echter de gemeente Heerenveen, en niet de burgemeester als orgaan van die gemeente, voor de rechter worden gedaagd. Om die reden kon de civiele rechter de zaak niet inhoudelijk behandelen.

Tweede procedure
Daarom hebben de supportersverenigingen een tweede kort geding voor de civiele rechter aangespannen, nu tegen de gemeente. Ook in deze zaak kwam de rechter niet aan een inhoudelijke beoordeling toe. De civiele rechter is namelijk alleen bevoegd om te beslissen over besluiten van een gemeente, wanneer die zaak niet aan de bestuursrechter kan worden voorgelegd.
De zaak kan aan de bestuursrechter worden voorgelegd als de supportersverenigingen belanghebbenden zijn bij het buscombiregelingbesluit. Ter zitting heeft de gemeente Heerenveen erkend dat de supportersverenigingen als belanghebbenden kunnen worden beschouwd. Daarover was op de eerste zitting onvoldoende duidelijkheid. Dit betekent dat de bestuursrechter bevoegd is, en er dus geen taak meer is voor de civiele rechter. De supportersverenigingen hebben die zaak toen ingetrokken.

Derde procedure
Ten slotte heeft de bestuursrechter de zaak behandeld in een voorlopige voorzieningenprocedure. De bestuursrechter gaat ervan uit dat het besluit van de burgemeester van Heerenveen op 30 juni 2009 bekend is gemaakt. Daartegen had binnen zes weken bezwaar gemaakt moeten worden, dus uiterlijk 11 augustus 2009. Dit is niet gebeurd. Dat betekent dat de supportersverenigingen niet-ontvankelijk zijn. Dat zou alleen anders zijn als er voor deze termijnoverschrijding goede redenen zijn. Of dat laatste het geval is, is voor de bestuursrechter op dit moment onvoldoende duidelijk.
Voor het geval er wel goede redenen zijn voor de termijnoverschrijding en de supporterverenigingen dus wel ontvankelijk zijn, heeft de bestuursrechter inhoudelijk naar de zaak gekeken. Hij is van oordeel dat de burgemeester van Heerenveen in zijn belangenafweging meer gewicht heeft mogen toekennen aan het belang van openbare orde dan aan het belang van de supportersverenigingen om niet met de bus naar Heerenveen te moeten reizen.
Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is afgewezen.

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 18 september 2009 Naar boven