Gemeente Kerkrade

Tijdelijke verhuur leegstandswet

In Nederland is de bescherming van huurders goed geregeld. De huurder ontleent zijn of haar rechten aan het Burgerlijk Wetboek. Dat houdt in dat het voor de verhuurder in beginsel niet eenvoudig is om eenzijdig een huurovereenkomst op te zeggen. De Leegstandwet maakt het wel mogelijk om bepaalde categorieën woningen en gebouwen tijdelijk te verhuren, waarbij een aantal dwingendrechtelijke huurbeschermingsbepalingen niet van toepassing zijn.

Vanwege de huidige kredietcrisis staan woningen langer te koop. Voor woningeigenaren kan het interessant zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Daarbij is van belang dat de hypotheekverstrekker hier toestemming voor geeft en dat er een vergunning wordt verleend door de gemeente, waarin de woonruimte is gelegen. De organisatie Overbruggingsverhuur bemiddelt tussen huurders en verhuurders en werkt samen met meerdere banken. Voor meer informatie zie www.overbruggingsverhuur.nl.

Beleid gemeente Kerkrade
De gemeente Kerkrade heeft geen eigen beleid voor het tijdelijk verhuren. Dit beleid is ook niet nodig om een vergunning te verlenen. Een verzoek om een vergunning zal alleen worden getoetst aan de landelijke wetgeving, in dit geval de Leegstandwet. De woningeigenaar dient bij de gemeente een aanvraag in via het aanvraagformulier.

Hier kunt u het aanvraagformulier Vergunning tijdelijke verhuur vinden.
Hier kunt u het formulier Waardering Zelfstandige Woning (puntentelling) vinden.

Meer informatie
Voor meer informatie over tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet en huurovereenkomsten, verwijzen wij naar de website van het Ministerie van VROM. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een praktische handleiding (factsheet) opgesteld voor gemeenten en woningeigenaren die hun woning tijdelijk willen verhuren. Deze factsheet vind u op de website van VNG.