DBC Onderhoud

Verslag gebruikersbijeenkomst 10 september
17-09-2009 14:46

Verslag gebruikersbijeenkomst 10 september Op donderdag 10 september organiseerde DBC-Onderhoud een informatieve gebruikersbijeenkomst, onder andere over het DBC-pakket 2010 en DOT. De bijeenkomst was vooral bedoeld voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de DBC-systematiek in hun organisatie.

Â

Het overkoepelende thema van de bijeenkomst was de weg naar 1 januari 2011, de dag waarop de DOT productstructuur de huidige bekostigingssystematiek volledig vervangt, zowel voor de registratie, de declaratie als de bekostiging van zorg.

Â

Programma
Medewerkers van DBC-Onderhoud verzorgden vier presentaties: over de planning van DOT, het DBC-pakket 2010 (ook wel RS03 genoemd: Release Somatiek, nummer 3), het DOT testpakket (RS04) en het volledige DOT pakket (RS05).

Â

Erik den Teuling, landelijk projectleider DOT, vertelde vervolgens over de planning van DOT en gaf zijn visie op de haalbaarheid van het invoeringstraject. Jan Plass, beleidsadviseur zorg bij de NVZ, gaf de stand van zaken van de proefdraaifase, de fase waarin acht koploperziekenhuizen zich momenteel bevinden. Greet Andriessen en Aukje Brunia, beide werkzaam in koploperziekenhuis UMC Groningen, presenteerden hun eerste ervaringen met het proefdraaien en het aanleveren van gegevens aan de grouper.

Introductie - Joost Warners (DBC-Onderhoud)

Voor een volle zaal verzorgde Joost Warners, adjunct-directeur van DBC-Onderhoud, de dagopening. In zijn presentatie liet hij zien hoe de DOT-planning er uit ziet voor de periode september 2009 â januari 2011, welke pakketten (genaamd RS02 t/m RS05) DBC-Onderhoud die periode uitlevert en hoe de planning en de pakketten samenhangen.

Â

Klik hier voor de presentatie van Joost WarnersÂ

DBC-pakket 2010 - Mark de Rijter (DBC-Onderhoud)

Mark de Rijter, manager releases bij DBC-Onderhoud, gaat in zijn presentatie in op het DBC-pakket 2010 (RS03), dat op 1 oktober wordt uitgeleverd. Dit pakket is van toepassing op het bestaande DBC-systeem, aangezien er in 2009 en 2010 nog gedeclareerd wordt op basis van het huidige systeem. Beperkt onderhoud blijft dus noodzakelijk.

Aan de orde komen onder ander de tariefwijzigingen (op basis van recente gegevens), regulier onderhoud (OPâs/OVPâs, dure en weesgeneesmiddelen) en enkele kleine correcties. Ook geeft De Rijter een overzicht van de producten en diensten die DBC-Onderhoud de komende periode oplevert in het kader van het DBC-pakket 2010.Â

Klik hier voor de presentatie van Mark de Rijter

Â

DBC-pakket 2010 en DOT â Erik den Teuling (landelijk projectleider DOT)

De landelijk projectleider DOT is in mei 2009 aangesteld, op verzoek van de bij de DBC-systematiek betrokken partijen. Wat doet de landelijk projectleider DOT? Die vraag werd door de landelijk projectleider zelf beantwoord. Erik den Teuling voert de regie van plan DOT over de partijen heen, is verantwoordelijk voor de integrale planning van DOT, maakt een inschatting van de risicoâs van het invoeringstraject en draagt zorg voor een optimale communicatie.

Â

Zijn eerste bevindingen zijn helder. DOT is een omvangrijk en complex project, waarin nog veel moet gebeuren, terwijl er niet veel rek meer zit in de planning. Tegelijkertijd concludeert hij dat alle partijen nog steeds op het standpunt staan dat DOT er gaat komen.Â

Â

Klik hier voor de presentatie van Erik den TeulingÂ

Â

Koplopers en volgers â Jan Plass (NVZ)

Voorafgaand aan de landelijke invoering van DOT in 2011 is een periode van proefdraaien en schaduwdraaien mogelijk. Het proefdraaien betreft de technische test van de aansluiting op de grouper. Inmiddels hebben koploperziekenhuizen de eerste ervaringen met proefdraaien opgedaan en kunnen ook de volgers gaan proefdraaien.

Plass roept alle ziekenhuizen op om hun bevindingen met proefdraaien met de NVZ te delen. Ook vraagt hij ziekenhuizen niet op eigen houtje te opereren. Juist door gezamenlijk op te trekken kan de productstructuur worden verbeterd en krijgen ziekenhuizen en medisch specialisten zicht op de financiële impact van de nieuwe productstructuur.

Â

Klik hier voor de presentatie van Jan Plass

Â

Koploperziekenhuis voor DOT â Greet Andriessen en Aukje Brunia (UMC Groningen)

Spannend, leerzaam en interessant, zo hebben Greet Andriessen en Aukje Brunia de eerste testen in het kader van proefdraaien ervaren. Allebei zijn zij betrokken bij het proefdraaitraject in het UMC Groningen.

Tijdens de gebruikersbijeenkomst vertelde Andriessen de aanwezigen over de inrichting van projectstructuur en de procesvoorbereiding. Brunia ging dieper in op de daadwerkelijke testen en de resultaten daarvan. Ook gaf ze de instellingen die willen starten met proefdraaien een aantal aandachtspunten mee.Â

Â

Klik hier voor de presentatie van Greet Andriessen en Aukje Brunia

Concepttarieven DOT â Evelyn van Lochem (DBC-Onderhoud)

In januari 2010 levert DBC-Onderhoud een DOT testpakket uit (RS04). Het pakket bestaat uit concepttarieven en normtijden op basis van DIS-data uit 2007, gebaseerd op de nieuwe registratieregels. Door met deze nieuwe data te testen, kunnen instellingen inzicht verkrijgen in de financiële consequenties van de invoering van DOT. Evelyn van Lochem, teamleider analyse, lichtte het pakket in haar presentatie toe.

Â

Klik hier voor de presentatie van Evelyn van LochemÂ

Â

RS05: het pakket DOT 2011 â Joost Warners (DBC-Onderhoud)

Uiteindelijk vormen voorgaande presentaties de opmaat voor de volledige invoering van DOT per 1 januari 2011. Een half jaar eerder, op 1 juli 2010, levert DBC-Onderhoud het daarvoor benodigde pakket DOT (RS05) uit. Joost Warners sloot het dagprogramma met een presentatie over het pakket DOT 2011. Hij vertelt dat er ten opzichte van het voorgaande DOT-pakket (RS04) niet veel wijzigingen zullen plaatsvinden. De meeste wijzigingen in de productstructuur vinden namelijk plaats als gevolg van de resultaten en ervaringen uit het DOT-lab.Â

Het DOT-lab is opgericht om nog beter zicht te bieden op de financiële consequenties van DOT voor de instellingen. Dit DOT-lab maakt simulaties en impactanalyses mogelijk, bijvoorbeeld om na te gaan hoe de productie over 2007 (met de âoudeâ DBC-systematiek) zich vertaalt in productie van zorgproducten binnen DOT. Uiteindelijk moet het DOT-lab mogelijke verbeterpunten van DOT blootleggen en inzicht bieden in de te verwachten financiële effecten van de invoering ervan.

Â

Klik hier voor de presentatie van Joost Warners

Â

DIS - Bert Jan Bongers (DBC-Onderhoud)Â
Wegens ziekte van Bert Jan Bongers kon zijn presentatie van over DIS helaas niet doorgaan. U kunt zijn presentatie hier wel downloaden.Â

Â

Klik hier voor de presentatie van Bert Jan BongersÂ