Universiteit van Tilburg

18 september 2009

Relatie psychiatrische problematiek en delinquent gedrag onderschat bij Antilliaanse jongeren

Culturele factoren niet van invloed

Er is altijd veel aandacht voor criminaliteit onder Antilliaanse jongeren. Onbekend was wat de onderliggende problemen waren of hoe dat crimineel gedrag voorkomen kan worden. Onderzoek onder leiding van prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen (verbonden aan GGzE en aan Tranzo van de Universiteit van Tilburg), biedt een eerste inzicht in de oorzaken. Willen we delinquent gedrag voorkomen dan ligt de sleutel bij het vergroten van het gevoel van eigenwaarde door het beter betrekken van deze jongeren bij de samenleving.

Het onderzoeksrapport is donderdag 17 september aangeboden aan de Gevolmachtigd Minister van de Nederlandse Antillen, mr. M. van der Plank.

Migratieproblemen, de verblijfsduur in Nederland en binding met de Nederlandse samenleving bleken geen invloed te hebben op de mate van psychische problemen en delinquent gedrag. Een groot deel van de onderzochte jongeren vertoonde echter ernstige emotionele problemen en gedragsproblemen. Juist deze jongeren plegen zware delicten. Deze kwetsbare groep jongeren moet geholpen worden met hun psychische problemen en het opbouwen van een positief zelfbeeld. Zo kan de criminele carrière van de jongeren doorbroken worden.

Onderzoeksgroep
Vijftig jongeren, die vanuit het Maljuna Frato-project van RIAGG Rijnmond in Rotterdam hulp kregen, hebben deelgenomen aan het onderzoek. Zij werden door het Maljuna Frato-project ondersteund bij problemen rondom huisvesting, schulden, werken en opleiding. Daarnaast hadden zij vaak psychische problemen, problemen in de opvoeding en waren ze veelvuldig in aanraking gekomen met justitie. Deze jongeren hadden meer problemen dan de gemiddelde Nederlandse of Antilliaanse jongere. De problemen die zij hadden, kwamen wel overeen met de mogelijke achtergronden van delinquent gedrag die in eerdere studies zijn gevonden.