Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Weer eb en vloed in de Visserijgriend

Volop feest voor Hoogvlieters bij de opening van natuurgebied op vrijdag 18 september

Op de grens van Hoogvliet en de Oude Maas ligt het natuurgebied de Visserijgriend in de Groene Gordel. Bijna een eeuw geleden werd de getijdengeul die door het gebied loopt afgesloten van de Oude Maas. Nu na anderhalf jaar hard werken staat het gebied weer onder invloed van het getij op de rivier en ontstaat er zeldzame getijdennatuur. Op vrijdag 18 september wordt het gebied officieel geopend door gedeputeerde Evertse van de provincie Zuid-Holland, portefeuillehouder Cornelissen van de deelgemeente Hoogvliet en de kinderen van groep 5 van de Zalmplaatschool uit Hoogvliet. Kom kijken en geniet van dit bijzondere plekje in de groene gordel van Hoogvliet.

Rond de feestelijke opening op vrijdagmiddag 18 september zijn verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij de bewoners van Hoogvliet op een niet alledaagse manier kennis kunnen maken met de Visserijgriend. De Visserijgriend is een heel speciaal natuurgebied, een zoetwatergetijdengebied. Dat is natuur die ontstaat onder invloed van eb en vloed, in dit geval de Oude Maas. Een compleet functionerend zoetwatergetijdensysteem vind je vrijwel nergens meer in Europa. De meeste rivieren zijn namelijk voorzien van een sluis of een dam, waardoor eb en vloed geen vrij spel meer hebben. Maar op de Oude Maas is dit dus wel het geval en dat is goed te zien bij Hoogvliet. Hier ligt het zomaar, zo vlakbij de stad, binnen handbereik. Het beheer van de Visserijgriend is in handen van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de deelgemeente Hoogvliet.

Festiviteiten op 18 september
Tussen 15.30 en 17.00 uur staan er verschillende activiteiten op het programma waarmee bewoners en geïnteresseerden kennis kunnen maken met de Visserijgriend. Zo kan er onder begeleiding van een gids kosteloos deelgenomen worden aan een struintocht door het gebied en zijn er avontuurlijke kinderactiviteiten. Tussen 14.30 en 15.30 uur vindt de officiële opening plaats door kinderen van groep 5 van de Zalmplaatschool, gedeputeerde Evertse en portefeuillehouder Cornelissen. Ook hierbij is iedereen van harte welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld, via email info@deltanatuur.nl of telefoon 010 402 63 48.

De Visserijgriend
De Visserijgriend bestaat uit twee delen: aan de noordkant ligt het gemeentelijke park, ook wel de Heemtuin genoemd. In dit parkachtige deel van de Visserijgriend liggen aangelegde paden en een vijver. Het zuidelijke deel van de Visserijgriend is veel ruiger. Hier loopt de getijdengeul en bij vloed lopen delen van het gebied onder water. Dit is een ideaal gebied voor vogels en riviervissen als zalm en fint. Langs de slikkerige oevers groeien zeldzame planten zoals driekantige bies, spindotter, bittere veldkers en zomerklokje. Het drassige gebied is op termijn ook uitermate geschikt voor de noordse woelmuis, een zoogdier dat op de Rode Lijst staat (categorie Kwetsbare zoogdieren). Over de oever loopt een langeafstandswandelpad.

Geschiedenis
Een griend is een akker waar wilgen worden verbouwd. Deze grienden overstroomden enkele keren per jaar. In de 17e-eeuw werd de Visserijgriend gebruikt voor de zalmvisserij en daar dankt de griend ook zijn naam aan. De wilgentenen uit de Visserijgriend werden gebruikt voor het maken van manden en meubilair. Rond 1920 is de getijdengeul afgesloten van de Oude Maas en werd het gebied ingepolderd. Het werd een landbouwgebied dat na de oorlog voor een groot gedeelte werd bebouwd.

Samen
Het Deltanatuurproject Visserijgriend is tot stand gekomen in goede samenwerking met deelgemeente Hoogvliet, ARK Natuurontwikkeling, Rijkswaterstaat en stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rotterdams Groenjaar, het VSBfonds en de Nationale Postcode Loterij. Deltanatuur legt in de Zuid-Hollandse Delta 2.400 hectare nieuwe robuuste natte natuurgebieden aan. De Visserijgriend is een van de weinige plaatsen in de delta waar zoetwatergetijdennatuur kan worden gerealiseerd. Meer informatie vindt u op www.deltanatuur.nl