Ingezonden persbericht
Bekende Nederlanders steunen Panorama Mesdag
DEN HAAG 17 september 2009 - In Panorama Mesdag is vanmiddag een Comité van Aanbeveling geïnstalleerd dat het museum gaat steunen bij de reddingsactie om het monumentale pand ook in de toekomst open te houden voor het publiek.
De leden van het comité zijn: Bart Chabot, Sybilla Dekker, Jan Franssen, Pieter Kalbfleisch, Geert Mak, Peter Noordanus, Wubbo Ockels, Frits van Oostrom, Jan Pronk, Wim Pijbes, Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel, Saskia Stuiveling, Paul van Vliet, Bernard Wientjes en Guido van Woerkom.
Om het unieke kunstwerk voor het publiek open te kunnen houden, zijn uitbreiding en verbouwing van het huidige museum absoluut noodzakelijk gebleken. Eind 2005 werd daarvoor een flinke stap gezet het de aankoop van het buurpand. De toezegging van een eenmalige bijdrage van de gemeente Den Haag gaf een flinke positieve impuls. Plannen werden uitgewerkt en veelbelovende eerste contacten voor subsidies en sponsoring werden gelegd in een tijd waarin van een economische crisis nog geen sprake was.
De eerste werkzaamheden aan de aanleg van een parkeergarage pal naast de monumentale rotonde veroorzaakten vervolgens in vele opzichten vertraging. De verzekering dekt de schade die aan de rotonde is veroorzaakt en dat herstel vangt binnenkort aan. Maar om zelf te kunnen starten heeft Panorama Mesdag op korte termijn dringend extra geld nodig. Reeds verkregen subsidies dreigen verloren te gaan als er niet op korte termijn met de werkzaamheden begonnen kan worden.
Over Panorama Mesdag
Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.