PERSBERICHT
Europarlement te weinig kritisch over doorgifte bankgegevens aan VS
Straatsburg, 17 september 2009 - Gegevens over de banktransacties van Europese burgers en bedrijven mogen niet zomaar worden doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. Het Europees Parlement heeft vandaag een reeks voorwaarden geformuleerd waaraan de overeenkomst die de EU-landen willen sluiten met de VS zou moeten voldoen. De Groenen betreuren het dat het parlement niet heeft opgeroepen tot het opschorten van de onderhandelingen met de VS.
In 2007 ontstond ophef over het feit dat de VS, in het kader van hun Terrorist Finance Tracking Program, toegang hadden tot informatie over vrijwel alle banktransacties binnen de Europese Unie. SWIFT, het bedrijf dat deze gegevens in strijd met de Europese privacywetgeving doorgaf aan de VS, besloot na overleg met Europese privacytoezichthouders om de gegevens niet langer op te slaan op computers in de VS, maar in Nederland en Zwitserland. Deze zomer besloot de Raad van Ministers van de EU echter om de Amerikaanse autoriteiten toch toegang te blijven geven tot de bankgegevens. Het Zweedse voorzitterschap is daartoe onderhandelingen gestart met de Amerikaanse regering. Nationale parlementen het Europees Parlement staan buitenspel, omdat het onderhandelingsmandaat geheim is en de overeenkomst in werking zal treden nog voor zij door nationale parlementen is goedgekeurd.
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt dat het Europarlement feller had moeten protesteren tegen deze ondemocratische gang van zaken. "De regeringen van de EU-landen dreigen de illegale praktijken van de VS alsnog te legaliseren. Het is goed dat het parlement waarborgen verlangt voor de privacy van Europese burgers, maar de gevolgde procedure biedt geen enkele garantie dat die waarborgen er ook komen. Op het moment dat parlementariërs daar een oordeel over kunnen vellen is het te laat: dan treedt de overeenkomst met de VS al in werking."
"Het was dan ook veel logischer geweest om opschorting van de onderhandelingen te verlangen, zolang de Europese regeringen geheimzinnig doen over hun inzet, parlementen buitensluiten en de privacy van burgers te grabbel dreigen te gooien", vindt Sargentini. "Daar komt bij dat het Europarlement de vraag opwerpt of deze overeenkomst wel nodig is. In 2010 treedt een overeenkomst met de VS in werking over rechtshulp, op grond waarvan de VS de EU-landen om gegevens kunnen vragen die zij nodig hebben in de strijd tegen de financiering van terroristische netwerken. Zolang de Raad van Ministers en de Europese Commissie de noodzaak van een aparte overeenkomst niet hebben aangetoond, moeten de onderhandelingen met de VS worden bevroren."
GroenLinks in de Europese Unie
GroenLinks in de Europese Unie