Utrecht, 17-09-2009
Arbeidsmarkt in noorden en zuiden nog krap, ondanks dreigende tekorten
Pabostudenten komen moeilijk aan goede baan
Pabostudenten uit het noorden en zuiden die deze zomer afstudeerden, vinden moeilijk een baan. Van de pas afgestudeerden was direct na de zomer nog een kwart tot een derde op zoek naar werk. Bovendien moeten studenten in het noorden vaker genoegen nemen met een deeltijdbaan. Studenten van de universitaire lerarenopleiding komen het makkelijkst aan werk. Dat blijkt uit een onderzoek van ITS in opdracht van de AOb onder starters in het onderwijs. Tim Bartlema, de nieuwe voorzitter van de actiegroep voor jonge leraren 'De Groene Golf' is niet verbaasd: "We hebben veel meer leraren nodig, maar scholen maken nog te vaak geen goed personeelsbeleid en doen niet wat ze moeten doen: jong talent goede contracten geven."
'Een zomer lang niets verdienen en maar afwachten tot de eerste invalbaantjes ontstaan is niet leuk!' In de starters-enquête die de AOb deze zomer liet uitvoeren door het ITS van de Radboud Universiteit onder 302 pas afgestudeerden van de pabo en de lerarenopleiding voortgezet onderwijs (hbo en wo), klinkt een realiteit door van slechte contracten. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden: extreem kleine baantjes, van één of anderhalve dag, gestapelde tijdelijke contracten en andere ontduikconstructies om vaste contracten te ontlopen. Een kwart van de jonge leraren vertrekt binnen vijf jaar weer uit het onderwijs. De teleurstelling komt ook doordat starters een ander beeld hadden van de arbeidsmarkt. Zij delen het algemene beeld dat er een groot tekort aan docenten is.
Regionale verschillen
Dat tekort is er binnen enkele jaren over de gehele linie, maar steeds duidelijker wordt dat de vraag naar leraren per regio enorm verschilt. In de vier grote steden en Almere lijkt het relatief eenvoudig om een baan te vinden. In het noorden en zuiden van het land hebben scholen steeds vaker te maken met een dalend kinderaantal en gaan er scholen dicht. In die regio's melden de afgestudeerden ook dat zij grote moeite hebben om aan werk te komen.
Oog voor de toekomst
Het lerarentekort loopt in de komende jaren sterk op . Daarom is het opvallend dat scholen slecht voorlichten over de doorgroeimogelijkheden die het onderwijs biedt met het Convenant Leerkracht. Slechts 13 procent van de ondervraagden heeft daar iets over gehoord. "Schokkend," vindt Tim Bartlema. "Het kabinet blijft ook tijdens de crisis investeren in een aantrekkelijker beroep. Scholen moeten dat geld gebruiken om hun leraren toekomstperspectief te bieden. Dat kan alleen als hun personeel ook weet wat er mogelijk is."
Algemene Onderwijsbond