Ingezonden persbericht


Society for International Development - Netherlands Chapter in samenwerking met World Population Foundation en Institute of Social Studies

P E R S B E R I C H T
Den Haag, 10 september 2009

Reproductieve gezondheid hoog op bevolkingsagenda

Mari Simonen, Deputy Executive Director van het United Nations Population Fund (UNFPA) geeft vierde lezing in lezingenreeks over bevolkingsvraagstukken in Den Haag

Op donderdag 17 september 2009 geeft Mari Simonen een lezing in het Engels met als onderwerp: Population and Gender. Het is de vierde lezing in de lezingenreeks "The Population Question and Development: The need for a debate in the Netherlands," die SID Netherlands Chapter (SID), Institute of Social Studies (ISS) en World Population Foundation (WPF) samen organiseren. De lezingenreeks bestaat uit een zestal lezingen met als overkoepelend themabevolkingsvraagstukken en ontwikkeling. Terugkerend onderwerp in alle lezingen is vrije keuze ten aanzien van gezinsplanning.

In vergelijking met onderwerpen als milieu, klimaatverandering, veiligheid, voedsel-, water- en energieschaarste, zijn bevolkingsvraagstukken een ondergeschoven kindje in het Nederlandse ontwikkelingsdenken. Het aankaarten van bevolkingsgroei lijkt soms haast taboe. Toch raakt juist dit onderwerp aan de meest persoonlijke en intieme aspecten in een mensenleven: geboorte, seksualiteit en familierelaties. SID, WPF en ISS slaan de handen ineen en organiseren een lezingenreeks om het debat over bevolkingsvraagstukken te heropenen.

Door gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op de bevolkingsagenda te zetten, erkende de International Conference on Population and Development in 1994 het verband tussen de rechten van vrouwen, bevolkingsgroei en ontwikkeling. In Cairo deden 179 landen de belofte zich volledig in te zetten voor het bevorderen en beschermen van de rechten van vrouwen. De overeenkomst die zij tekenden, besteedt in het bijzonder aandacht aan de (reproductieve) gezondheid van moeders, onderwijs voor meisjes en het elimineren van discriminerende wetten en praktijken tegen vrouwen en meisjes, met inbegrip van alle vormen van geweld. Tegelijkertijd onderstreepten zij het belang van de verwezenlijking van betere economische en sociale kansen voor vrouwen.

Nu, vijftien jaar later, is er goed nieuws: er gaan meer meisjes naar school dan ooit tevoren en het aantal vrouwen dat opkomt voor hun eigen rechten groeit. Vaak krijgen zij de volledige steun van hun gemeenschap en de mannelijke leiders. Toch blijven er ook uitdagingen. Zo vertegenwoordigt het sterven van moeders in hun kraambed tot nu toe nog steeds de grootste ongelijkheid op het gebied van gezondheid in de wereld tussen mannen en vrouwen. Elk jaar sterven meer dan een half miljoen vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling. Slechte reproductieve gezondheidszorg is de belangrijkste factor in de sterfte van vrouwen in ontwikkelingslanden. Het veroorzaakt onnodig lijden en stagnatie van de economische groei.

Universele toegang tot reproductieve gezondheid en gezinsplanning is iets wat bijzondere aandacht vergt. Meer dan 200 miljoen vrouwen willen hun zwangerschappen graag plannen, maar hebben gebrek aan toegang tot veilige en efficiënte contraceptie. Of en in welke mate deze diensten zullen worden verleend en uitgebreid zal het tempo van bevolkingstoename voor de komende jaren bepalen. De afgelopen tien jaar is het bestedingspercentage aangaande gezinsplanning fors gedaald. Nu is het nodig de internationale financiering voor gezinsplanning te verhogen.

In haar presentatie zal Mari Simonen, UNFPA Deputy Executive Director, aan de hand van enkele studies benadrukken hoezeer geslacht, bevolking en ontwikkeling aan elkaar gerelateerd zijn. Ze legt uit hoe de uitkomsten van deze studies gebruikt zijn om wereldwijd succesvolle programma's te ontwikkelen en bespreekt de gebieden waar dringend actie vereist is om grotere vooruitgang te kunnen boeken in de komende jaren.



Ingezonden persbericht