VVD


17-9-2009

VVD zegt vertrouwen in kabinet op

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte heeft in het debat over de Algemeen Politieke Beschouwingen het vertrouwen in het kabinet opgezegd.

Rutte: "Wij geloven in fatsoenlijke principes, in fatsoenlijke politiek en in fatsoenlijke oppositie. Hoe wij ook ons best doen, wij kunnen niet meer geloven in een kabinet dat tijdens de grootste financiële en economische crisis sinds de jaren dertig dringend noodzakelijke, maar lastige maatregelen voor zich uitschuift en 20 commissies van ambtenaren aan het studeren zet."

Dit kabinet is al 2,5 jaar aan het luisteren, stage lopen, studeren en stelt de een na de andere commissie in om maar geen besluiten te hoeven nemen over moeilijke vraagstukken. Feitelijk is dit kabinet demissionair. Het handelt slechts lopende zaken af en schuift belangrijke besluiten door naar een volgend kabinet.

"Kabinet regeer of ga heen!" stelde Rutte. Het kabinet kwam echter in geen enkel opzicht de VVD fractie tegemoet in het debat. In plaats daarvan bleek dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid niet wenst te nemen en weer een jaar voorbij laat gaan met studeren en evalueren. "Nederland kan zich dat niet veroorloven. Mijn fractie is tot de conclusie gekomen dat het laten zitten van het kabinet meer schade oplevert dan het wegsturen", aldus Rutte. Derhalve diende de VVD-fractie voor het eerst in haar geschiedenis een motie van wantrouwen in tegen een voltallig kabinet.

Hieronder vindt u de motie van wantrouwen zoals door Mark Rutte ingediend:

Motie van het lid Rutte
Voorgesteld 17 september 2009.

De Kamer,

gehoord de beraadslagingen,

en kennisgenomen hebbend van de Miljoenennota,

zegt het vertrouwen op in het Kabinet,

en gaat over tot de orde van de dag.

Rutte.