DODELIJKE LINTWORM VAN VOSSEN DUIKT VOORLOPIG NIET OP IN VLAANDEREN OF BRUSSEL
17/09/2009 10:45
FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE
Uit een gezamenlijke studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV, www.iph.fgov.be) en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat de gevreesde vossenlintworm, Echinococcus multilocularis, niet of nauwelijks voorkomt in Vlaanderen en Brussel.
Deze worm (Bijlage | foto 1) wordt slechts enkele millimeter lang en leeft in de dunne darm van vossen. De eieren worden uitgescheiden via de uitwerpselen en kunnen lang overleven in de omgeving. Mensen die per ongeluk de eieren opnemen via de mond, bijvoorbeeld door consumptie van besmette bosvruchten, kunnen een dodelijke leveraandoening krijgen. De lever wordt dan als het ware vernietigd door een agressieve woekering van cysten. Deze lintworm draagt bij tot de schadelijke reputatie van vossen en wordt soms gebruikt door tegenstanders als argument om een verhoogde bestrijding van vossen te rechtvaardigen.
Een recente studie van de Universiteit van Luik toont aan dat 20-25% van de vossen in het zuiden van België (voornamelijk in de streek van de Ardennen en Fagne-Famenne) besmet is. Gelukkig blijft het aantal gevallen bij mensen beperkt tot nauwelijks 1 geval per jaar. Reeds verschillende jaren wordt gevreesd dat het verspreidingsgebied van de worm zou kunnen oprukken naar het noordwesten, richting Vlaanderen en Brussel.
Om het risico voor de volksgezondheid te kunnen inschatten heeft het WIV een studie georganiseerd naar het voorkomen van de vossenlintworm in Vlaanderen en Brussel. Honderd zevenentachtig vossen, die verzameld werden door de politie van Brussel en boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos in 2007 en 2008, werden onderzocht. Een belangrijk deel kwam uit de grensgebieden met Wallonië. Het onderzoek vond plaats in een gespecialiseerd labo van het WIV onder leiding van Dr. Steven Van Gucht. De binnenkant van de dunne darm werd afgeschraapt (Bijlage | foto 2) en met behulp van een stereomicroscoop (Bijlage | foto 3) werd de gevaarlijke parasiet opgespoord. Geen enkele vos bleek besmet te zijn. De studie wordt gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Zoonoses and Public Health.
Uit ander onderzoek van het WIV, blijkt dat een andere gevaarlijke ziekte van vossen, namelijk hondsdolheid, al meer dan 10 jaren niet meer vastgesteld wordt in België. In Vlaanderen en Brussel vormen vossen dus weinig risico voor de volksgezondheid. In het zuiden van het land blijft het wel aan te raden om bosvruchten, paddenstoelen of groenten steeds te koken of bakken voor consumptie. Diepvriezen is echter onvoldoende om de eieren af te doden. Elementaire handhygiëne, bijvoorbeeld bij het tuinieren, is effectief om besmetting te vermijden.
Contactpersoon
Dr. Steven VAN GUCHT
T +32 2 373 32 56
steven.vangucht@iph.fgov.be
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel