Dexia Bank


Cultuur voor iedereen

17/09/2009

Cultuur voor iedereen

Dexia's engagement op het gebied van cultureel mecenaat

Pierre Mariani, gedelegeerd bestuurder van Dexia, gaf op 16 september toelichting bij het nieuwe programma van de groep op het vlak van het cultureel mecenaat, dat luistert naar de naam Cultuur voor iedereen.

Dit initiatief is bedoeld om het grote kunstpatrimonium dat Dexia in de loop der jaren heeft opgebouwd, vooral dan in België, Italië en Luxemburg, open te stellen voor het grote publiek. Het wil ook een reeks initiatieven of programma's promoten die kunst openstelt voor een zo groot mogelijk aantal mensen.

Het openstellen van de Belgische kunstcollectie uit de 19e en 20e eeuw van Dexia in België vormt de eerste fase van dit programma en zal ze toegankelijker maken voor het grote publiek.

Daarna doet Cultuur voor iedereen alle vestigingen van de Groep aan, zodat alle werknemers erbij betrokken worden.

"Het nieuwe beleid inzake cultureel mecenaat van de groep Dexia wordt gerationaliseerd en geconcentreerd rond cultuur en solidariteit, en is eveneens veel opener geworden" zo zei Pierre Mariani. "Nadat wij konden rekenen op het onwankelbaar vertrouwen van onze aandeelhouders en klanten, wilden wij ook zo veel mogelijk mensen laten genieten van de mooiste stukken uit onze verzameling."

Het artistieke erfgoed van Dexia openstellen

In België bezit Dexia de grootste privécollectie Belgische kunst vanaf de 14e eeuw tot vandaag en omvat tal van meesterwerken van gerenommeerde kunstenaars. De verzameling bestaat niet alleen uit schilderijen, maar ook uit belangrijke wandtapijten, oude boeken, meubilair en beeldhouwkunst. Wat de Belgische kunstcollectie uit de 19e en de 20e eeuw betreft citeren we o.a. Delvoye, Ensor, Khnopff en vele anderen.

De collectie wordt op verschillende sites van de bank bewaard. Een gedeelte van de 4 500 werken is verdeeld over alle zetels van de bank.

Cultuur voor iedereen in België

Op 19 en 20 september zet de galerij die de meest representatieve werken van de Belgische kunst uit de 19e en 20e eeuw verenigt en gehuisvest is op de zetel van Dexia Bank België in Brussel, de deuren open voor het publiek. Daarna is de galerij iedere 3e zaterdag van de maand toegankelijk. Voor deze gelegenheid verschijnt een nieuwe brochure die de galerij in de schijnwerpers plaatst.

Bezoek de "Virtuele Galerij" via www.dexia-artgallery.be/index_nl.htm.

Praktisch
Wat? Gratis rondleiding langs de Collectie Belgische kunst uit de 19e en 20e eeuw
Waar? Pachecolaan 44 in 1000 Brussel
Wanneer? Zaterdag 19 en zondag 20 september van 10 tot 16.30 uur Iedere 3e zaterdag van de maand
Hoe? Reserveren via de site www.dexia.be

In Luxemburg bevindt zich de zetel van Dexia in het "Parc Heintz" en de "Jardins de l'Indépendance", die uitzonderlijke werken herbergen van nationale en internationale beeldhouwers die deel uitmaken van de permanente sculpturencollectie van Dexia BIL: "High Wind" van Lynn Chadwick, "Taichi Single Whip" van Ju Ming, "La Balance" van Bertrand Ney, "Sphère" van Marta Pan, "Argus" van Olivier Strebelle en "Cambrages" van Lucien Wercollier, om
er maar enkele te noemen.

De hoofdzetel van de bank beschikt ook over een grote expositieruimte, de "Galerie l'Indépendance", waar jaarlijks twee grote tentoonstellingen van Luxemburgse kunstenaars plaatsvinden. Daarbij komen meer ongewone projecten zoals "Kënschtler fir Hëllef Doheem" (Kunstenaars in de bres voor een vereniging van thuishulp). Deze tentoonstelling opent de deuren op 16 september 2009.

Cultuur voor iedereen in Luxemburg

Dexia sloot zich aan bij de Europese Monumentendagen 2009 en organiseert rondleidingen langs de openluchtcollectie beeldhouwwerken en de tentoonstelling in de Galerie l'Indépendance. De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 19 en zondag 20 september 2009.

Praktisch
Wat? Gratis rondleidingen in Parc Heintz, Jardins de l'Indépendance en Galerie l'Indépendance
Waar? Afspraak aan de ingang van de hoofdzetel van Dexia BIL, route d'Esch 69 in Luxemburg
Wanneer?

Start van de rondleidingen (op beide dagen):

* voormiddag: 10.30, 11.30, 12.30 uur

* namiddag: 14.30, 15.30, 16.30 en 17.30 uur

Hoe? Vooraf inschrijven is niet nodig.

Ter plaatse wordt u frisdrank aangeboden.
Bovendien ...organiseert Dexia BIL het hele jaar door rondleidingen voor groepen van minstens 6 personen: reserveer op het nummer +35 2 4590 2470.

In Italië legde Dexia een prestigieuze kunstcollectie aan in de Italiaanse banktraditie; deze verzameling wordt tentoongesteld in de lokalen en kantoren van de bank. De kunstwerken zijn één keer per jaar tijdens de Italiaanse dag van de bank "Invito a Palazzo" grotendeels toegankelijk voor het publiek.

Cultuur voor iedereen in Italië

Dexia, dat van oudsher begaan is met cultureel mecenaat en met de nationale kunstpromotie, neemt op zaterdag 3 oktober deel aan de 8e uitgave van "Invito a Palazzo". Dit evenement wordt in samenwerking met de Italiaanse bankvereniging georganiseerd. Hierbij worden het Italiaanse Palazzo dei Banchi en de kunstcollecties die er worden bewaard, opengesteld.

Naar aanleiding van zijn 90-jarige bestaan organiseert Dexia Crediop de tentoonstelling "Corrispondenze", die de werken van tien hedendaagse kunstenaars confronteert met een selectie van oude kunst uit de collectie van de bank, waaronder de "Venus" van Veronese, de "Tiber" van Van Wittel en de figuren van Siron.

De tentoonstelling is op vrijdag 2 oktober ook toegankelijk voor de medewerkers van de bank; klanten krijgen n.a.v. de 10e "Financiële Ontmoeting van de Lokale Overheden" op woensdag 14 oktober de gelegenheid om de kunstwerken te bewonderen.

Praktisch
Wat? Gratis rondleiding op de tentoonstelling "Corrispondenze" in het kader van "Invito a Palazzo" - ABI
Waar? Palazzo Dexia Crediop, Via Venti Settembre n. 30, Roma Wanneer? vrijdag 2 oktober (van 15 tot 18 uur) voor het personeel zaterdag 3 oktober (van 10 tot 19 uur) voor het publiek Hoe? Reserveren: +39 06 4771 4062, +39 06 4771 4640

Wat? Rondleiding op de tentoonstelling "Corrispondenze" voor klanten n.a.v. de 10e "Financiële Ontmoeting van de Lokale Overheden" Waar? Palazzo Dexia Crediop, Via Venti Settembre n. 30, Roma Wanneer? woensdag 14 oktober om 19.30 uur
Hoe? Reserveren: +39 06 4771 4062, +39 06 4771 4640

Cultuur voor iedereen in het hart van de onderneming

Afgezien van de "dagelijkse" tentoonstelling van kunstwerken uit de verschillende collecties in de werkvertrekken van de bank organiseert Dexia voor de medewerkers van de groep ook rondleidingen in de kunstgalerijen. Daarbij komen ook de tijdelijke tentoonstellingen binnen de onderneming aan bod.

Cultuur voor iedereen in de musea

Dexia voert samen met musea en/of tijdelijke tentoonstellingen met internationale weerklank een slagvaardig beleid voor het uitlenen van kunstwerken. Zo zijn in 2009 zo'n 25 grote werken-Ensor, Delvaux, Fritz Van den Berghe - in verschillende Belgische of buitenlandse musea tentoongesteld: MoMa in New-York, het Van Gogh Museum in Amsterdam of het Musée d'Orsay in Parijs.


---


Over Dexia

Dexia is een Europese bank die op 30 juni 2009 ongeveer 35 500 werknemers telde. Op diezelfde datum bedroeg het kern eigen vermogen 18,0 miljard EUR. De Groep is vooral actief op het vlak van Public Banking en biedt volledige bancaire diensten aan de cliënten van de openbare sector, en op het vlak van Retail en Commercial Banking in Europa (vooral in België, Luxemburg en Turkije). De voornaamste activiteiten omvatten retail, commercial en private banking, alsook verzekeringen, asset management en investor services.

Voor meer inlichtingen: www.dexia.com

Persdienst +32 2 213 50 81

Dexia NV
Rogierplein 11, 1210 Brussel, België

1, Passerelle des Reflets, Paris-La Défense 2, 92919 La Défense Cedex, France