Enquête : De crisis: een positieve impact voor één op vijf ondernemingen

17/09/2009 09:15

HDP-AristA Group

Sinds bijna een jaar is de crisis alom: faillissementen, multinationals die hun regionale kantoren sluiten, ontslagen, - maar hoe staat het met de Belgische kmo's? In hoever voelen zij de gevolgen van de crisis? Vormen de maatregelen die de regering heeft genomen op de een of andere manier een ondersteuning? De hr-groep HDP-AristA nam polshoogte bij 400 bedrijfsleiders en hr-personeelsleden.

Sinds bijna een jaar is de crisis alom: faillissementen, multinationals die hun regionale kantoren sluiten, ontslagen, - maar hoe staat het met de Belgische kmo's? In hoever voelen zij de gevolgen van de crisis? Vormen de maatregelen die de regering heeft genomen op de een of andere manier een ondersteuning? De hr-groep HDP-AristA nam polshoogte bij 400 bedrijfsleiders en hr-personeelsleden.

43% van de werkgevers verklaart dat de crisis een grote, zelfs enorme impact heeft op hun onderneming, 47% stelt een kleine impact vast en slechts 10% meent dat de crisis geen effect heeft op hun activiteiten.

Maar de crisis kan ook een bron van opportuniteiten zijn. Eén op de vijf ondernemingen bemerkt een positief effect van de crisis: of het nu gaat om het grijpen van nieuwe opportuniteiten, dan wel om van de gelegenheid gebruik te maken om enkele procedures te herbekijken.

Wat zijn de gevolgen van de crisis voor de ondernemingen? Drie steeds terugkomende feiten: een daling van de omzet, een daling van het aantal bestellingen en klanten die niet betalen of failliet gaan.

Welke maatregelen hebben de ondernemingen ingevoerd? Bedrijven blijken vrij traditioneel om te gaan met crisismaatregelen:

1. Herziening van de budgetten

2. Niet-vervanging van de medewerkers, stopzetting van de tijdelijke contracten, ontslagen

3. Optimalisering van de personeelskosten

De 3 crisismaatregelen van de regering: onbekend?

Eén op de drie ondernemingen is niet op de hoogte van de door de overheid gelanceerde maatregelen om de daling van het beschikbare werk te kunnen aanpakken (collectieve arbeidsduurvermindering, crisistijdskrediet en crisisschorsing voor de werknemers) en 47% "heeft er al van gehoord". Hoe kleiner de onderneming, des te minder zijn de maatregelen gekend. Hoe meer de ondernemingen te lijden hebben onder de crisis, des te beter zijn ze op de hoogte van het bestaan van deze maatregelen.

Menselijk kapitaal, meer dan ooit een troef in tijden van crisis

De enquête toont aan dat 34% van de werkgevers die onder de crisis te lijden hebben (hoge tot zeer hoge impact), hun communicatie met hun medewerkers niet hebben aangepast! "Het is essentieel om duidelijker en vaker te communiceren, omdat de crisis de stress en de onzekerheid onder de werknemers verhoogt. Gebrek aan communicatie geeft vrij spel aan geruchten en veronderstellingen", legt Karine Van Schil, Manager HRConnect, uit.

Medewerkers motiveren in deze crisisperiode is eveneens cruciaal. Terwijl personeelsfeesten, teambuildings en andere zaken budgettaire posten zijn die gemakkelijk geschrapt kunnen worden, blijft het toch van groot belang om medewerkers te behouden en te motiveren. Twee op de drie ondernemingen zegt extra inspanningen te leveren op dat vlak.

Ondernemingen met 1 tot 10 werknemers besteden er meer aandacht aan. Volgens de enquête leveren de ondernemingen die onder de crisis lijden, meer inspanningen om hun medewerkers te motiveren dan de ondernemingen die minder te lijden hebben van de crisis.

Over de HDP-AristA groep

De 830 werknemers van de HDP-AristA-groep bieden aan meer dan 28.000 werkgevers die in totaal bijna 375.000 werknemers tewerkstellen, diensten aan inzake sociaal secretariaat en personeelsbeleid, uitzendarbeid, kinderbijslagen, preventie en bescherming op het werk, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, sociale verzekeringen voor zelfstandigen en administratieve formaliteiten bij het opstarten of de ontwikkeling van hun onderneming, en de organisatie van opleidingen en seminaries.

Contact:

Delphine Motte, delphine.motte@hdp.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel