Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 juni 2009

JOHN CASSAVETES
films & fototentoonstelling in het Filmmuseum
17 september t/m 4 november 2009

"John Cassavetes made it possible for me to think I could actually make a movie" Martin Scorsese

Het Filmmuseum opent het cultureel seizoen met een retrospectief rond regisseur en acteur John Cassavetes (1929-1989). Het programma is een hommage aan Cassavetes die alom wordt beschouwd als geestelijk vader van de Amerikaanse onafhankelijke film én aan zijn muze en echtgenote Gena Rowlands. De fototentoonstelling toont werk van de legendarische fotograaf Sam Shaw die Cassavetes en zijn acteurs zowel privé als op de set fotografeerde.

17 september t/m 4 november 2009 in het Filmmuseum Amsterdam: negen klassiekers (grotendeels gerestaureerde kopieën) en een fototentoonstelling rond John Cassavetes. Een selectie uit het filmprogramma reist ook langs filmtheaters in meer dan 30 steden. Daarnaast is in oktober een dvd-box te koop met vijf Cassavetes-klassiekers.

Pionier en inspirator
John Cassavetes (1929-1989), die tussen 1959 en 1986 twaalf films regisseerde en daarnaast in verschillende televisieseries en speelfilms acteerde, wilde het anders doen dan in Hollywood gebruikelijk was. Vanaf zijn debuutfilm Shadows (1959) koos Cassavetes voor een werkwijze waarbij hij acteurs in een workshopachtige setting tot het uiterste liet gaan in de emotionele verkenning van hun karakters. In de loop der jaren verzamelde hij een creatieve groep spelers om zich heen die eerder character driven dan plot driven speelden, waaronder Peter Falk, Seymour Cassel, Ben Gazzara en Gena Rowlands.

Met Faces (1968) bevestigde Cassavetes zijn reputatie als eigengereid filmtalent. De film werd in zes maanden opgenomen, grotendeels in eigen huis, met eigen geld en met vrienden voor en achter de camera. De acteurs worden in lange takes gevolgd om maar niets van de intensiteit van hun performance te verliezen. Het typische en beweeglijke camerawerk zette de toon voor Cassavetes' films in de jaren zeventig en leverde klassiekers op als A Woman Under the Influence (1974) met Gena Rowlands als neurotische, alcoholische huisvrouw.

Gouden Beer-winnaar Love Streams (1984) waarin veel thema's uit zijn eerdere films samenkomen, wordt gezien als Cassavetes' filmisch testament. Filmmakers als Martin Scorsese, Jim Jarmusch en acteurs als Sean Penn erkennen zijn invloed op hun werk, maar ook Europese regisseurs als Lars von Trier, Mike Leigh en Pedro Almodóvar zijn schatplichtig aan hem. In 1989 overleed Cassavetes op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van levercirrose.

Vrouw en muze
Gena Rowlands (1930) was 35 jaar getrouwd met John Cassavetes, speelde in zeven van zijn films en was ook daarbuiten een succesvol en veelgevraagd actrice. Ze ontving Oscarnominaties voor haar rollen in A Woman Under the Influence en Gloria (1980) en won met Opening Night (1977) de prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Berlijn. Rowlands heeft een bijzonder talent voor het neerzetten van gewone vrouwen, maar het is de intensiteit van haar spel dat haar onderscheidt van andere actrices. Na het overlijden van haar man bleef Rowlands acteren. Ze werkte met Woody Allen, Terence Davies en Jim Jarmusch en speelde in films van zoon Nick Cassavetes, zoals Unhook the Stars (1996), She's So Lovely (1997) en The Notebook (2004).

Fototentoonstelling Sam Shaw
Fotograaf en producer Sam Shaw (1912-1999) verwierf vooral bekendheid met zijn foto's van Marilyn Monroe. Shaw behoorde tot de intimi van Cassavetes en werkte mee aan Shadows. Hij was (co)producer van Husbands (1970), A Woman under the Influence, The Killing of a Chinese Bookie (1976), Gloria en Love Streams. Shaw's productiestills en portretten van Cassavetes en vrienden waren nooit eerder in Nederland te zien.

Dvd-box met vijf klassiekers
In oktober brengt Lumière Home Entertainment een dvd-box uit met vijf Cassavetes-klassiekers: Shadows, Faces, A Woman under the Influence, The Killing of a Chinese Bookie en Opening Night.