CDA

Jan Peter Balkenende: Structurele hervormingen nodig

Minister-president Jan Peter Balkende antwoordde vandaag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen eerste termijn de Tweede Kamer

Voor het kabinet heeft in deze omstandigheden behoud en herstel van werk en bedrijvigheid absolute prioriteit. Het begrotingsjaar 2010 staat dan ook sterk in het teken van de korte termijn reactie op de economische crisis.

De regering heeft al het nodige gedaan. Door de financiële sector fors te ondersteunen is het financiële systeem overeind gehouden. Door gerichte stimulerende maatregelen heeft de regering de direct schadelijke gevolgen van de crisis beperkt. De Crisis- en Herstelwet maakt versnelling van besluitvorming mogelijk.

In het aanvullend beleidsakkoorden heeft het kabinet onderkend dat maatregelen nodig zijn voor het herstel van de overheidsfinanciën. Het kabinet heeft al 1,8 miljard aan bezuinigingen ingeboekt in 2011. Het kabinet heeft gekozen voor het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, het beheersen van de zorguitgaven en het zwaarder belasten van dure woningen. Het tekort zal stelselmatig worden weggewerkt hetgeen wettelijk wordt verankerd in de Tekortreductiewet voor Rijk en Medeoverheden. De concurrentiepositie moet worden versterkt. Het sociaal akkoord dat het kabinet in het voorjaar met sociale partners sloot dient hieraan bij te dragen. We zullen blijven inzetten op een verantwoordelijk loonontwikkeling. Meer dan ooit is solidariteit nodig tussen hen die een baan houden en hen die een baan verliezen, tussen markt en collectieve sector. En daarenbovenop stelt het kabinet nu voor over een breed scala aan terreinen de overheidsuitgaven te heroverwegen.

We hebben te onderkennen dat het nog jaren zal duren voor we de overheidsfinanciën weer op orde hebben. Herstel van economische groei alleen is niet genoeg. Daarom ontkomen we er niet aan te kijken naar onze uitgaven.De uitdaging zal zijn om keuzes te maken die onze essentiële voorzieningen overeind houden, onze maatschappij kwalitatief versterken en de lasten voor burgers en bedrijven niet te verzwaren. Ik pleit daarom voor een fundamentele herbezinning op functie, vormgeving en volume van de collectieve sector

De ambities voor de volgende generaties, de noodzaak van structurele economische en andere hervormingen gecombineerd met de Europese en internationale oriëntatie vormen voor mij de richting waarin ik Nederland stappen verder wil brengen.

Dat is het perspectief dat wij voor ogen hebben. De weg voorwaarts vraagt moeilijke offers van ons allemaal. Er is geen makkelijk weg uit de crisis, een weg terug naar hoe het was. Maar er is wel een beter toekomst mogelijk, Met vastberadenheid en bereidheid tot veranderen.