Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

17 september 2009, 16.00 uur

Nederlandse militairen bestuderen de omgeving tijdens een patrouille (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie Bij de operatie Ghat Mahy (walvis) in de westelijke Deh Rashan zijn veel wapens en onderdelen voor geïmproviseerde explosieven opgespoord. Ook is er bij huiszoekingen en in opgespoorde opslagplaatsen een aanzienlijke hoeveelheid munitie, wapens en handgranaten gevonden.

Met de operatie is de aanwezigheid van ISAF-eenheden en Afghaanse veiligheidstroepen in het gebied geïntensiveerd en zijn de contacten met de lokale bevolking aangehaald.

Nederlandse militairen tijdens een voetpatrouille in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Geïmproviseerde explosieven Ook werd deze week in Uruzgan opnieuw een aantal Improvised Explosive Devices (IED´s) opgespoord en onschadelijk gemaakt. Dat deze wapens geen onderscheid in slachtoffers maken bleek weer eens op vrijdag 11 september. Bij een aanslag in het noorden van Uruzgan kwamen 14 burgers om het leven, onder wie 3 kinderen. Er vielen 2 gewonden, die voor behandeling werden opgenomen in het hospitaal van Kamp Holland.

In heel Regional Command South vonden vorige week 141 IED-incidenten plaats, waarbij in totaal 125 IED's werden gevonden en 71 tot ontploffing kwamen. In totaal vielen daarbij 73 slachtoffers. Een viertal daarvan waren ISAF-militairen, waaronder de Nederlandse sergeant-majoor Mark Leijsen. De andere slachtoffers waren Afghaanse militairen of politieagenten en burgers. De gesneuvelde militairen werden door een erehaag naar het C-130 transportvliegtuig gedragen. - Foto: ministerie van Defensie

Afscheid van collega's Met 2 indrukwekkende herdenkingsdiensten en een rampceremonie hebben ISAF-militairen op gepaste wijze afscheid genomen van korporaal Kevin van de Rijdt en sergeant-majoor Mark Leijsen. In de vroege ochtend van 9 september zijn de gesneuvelde militairen door een erehaag van collega's naar de gereedstaande Hercules gebracht.

De erehaag werd naast Nederlandse militairen ook gevormd door Afghaanse, Slowaakse, Amerikaanse, Britse, Australische en Franse militairen. De rampceremonie vond plaats in aanwezigheid van generaal-majoor Mart de Kruif, commandant van de ISAF troepen in Zuid-Afghanistan.

Gevechtscontacten Eenheden van Task Force Uruzgan (TFU) werden afgelopen week 3 keer beschoten door opstandelingen. Dat gebeurde telkens ten noorden van Tarin Kowt. Het vuur werd door de TFU-eenheden beantwoord. Bij één van deze incidenten raakte een Nederlandse militair lichtgewond. Na korte behandeling in het hospitaal van Kamp Holland kon hij terugkeren naar zijn eenheid. De militair heeft zelf zijn thuisfront geïnformeerd. Mogelijk zijn er bij deze schotenwisselingen slachtoffers gevallen aan vijandelijke kant. Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force steunden bij één van deze incidenten de grondtroepen door met het boordkanon waarschuwingsschoten te lossen.

Hr. Ms. Evertsen (hier op archieffoto) bevindt zich in de wateren voor de kust van Oost-Afrika. - Foto: ministerie van Defensie

Somalië - Operatie Atalanta Commandeur Pieter Bindt, commandant van EU-missie Atalanta, heeft afgelopen week tijdens een havenbezoek aan Victoria City een ontmoeting gehad met de president van de Seychellen, James Michel. De koopvaardijvaart richting de eilandengroep in de Indische Oceaan heeft te lijden onder de piraterijdreiging vanuit Somalië. Ook de lokale vissers lopen risico´s, reden waarom de president aangaf mee te willen werken aan de bestrijding van piraterij door de verschillende partijen.

Onder het commando van commandeur Bindt bevinden zich zo´n 10 schepen, afkomstig uit verschillende Europese landen. Naast bescherming van voedseltransporten kan ook andere kwetsbare scheepvaart rekenen op bescherming van Atalanta-schepen.

Deze week vond een bijzonder transport plaats door de Golf van Aden. Een Belgisch en 2 Zweedse marineschepen begeleidden het schip Mighty Servant I van Rederij Dockwise. Het schip vervoert een groot deel van een booreiland. Vanwege de bijzondere aard van het transport kon het schip zich niet aansluiten bij een konvooi. Daarom werd er voor aparte begeleiding gezorgd door het gebied met ´s werelds grootste piratendreiging. Het eerste appel van de Nederlandse geniemilitairen in Burundi. - Foto: Defensie

Burundi - SSR Deze week arriveerde de hoofdmacht van het geniedetachement in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Zij gaan daar de komende 2 maanden het Burundese leger ondersteunen bij verschillende bouwprojecten. Op 2 locaties hadden Burundese militairen een openingsceremonie georganiseerd.

De genisten helpen bij de bouw van leger- en politiecomplexen en leidden Burundese collega´s op om in de toekomst zelf deze projecten te kunnen uitvoeren. Nederland ondersteunt sinds het einde van de burgeroorlog in het Midden-Afrikaanse land de wederopbouw.

Toegesnelde kustwachtschepen helpen de brand te blussen. - Foto: Defensie

Nationaal Op maandag 7 september is brand uitgebroken aan boord van het kustwachtschip ´Waker´. De twaalfkoppige bemanning is van boord gegaan. Persoonlijke ongelukken hebben zich hierbij niet voorgedaan. Het marineschip Hr. Ms. Mercuur heeft assistentie verleend bij het blussen van de brand.