Deelgemeente Feijenoord Rotterdam
Commissieleden nog steeds kritisch over Eat
De deelraad blijft kritisch over het onderdeel Eat in het
visiedocument Stad op Zuid. Dat bleek 10 september in de commissie
Bestuurlijke Zaken. Ten aanzien van de ontwikkeling van horeca wordt
weliswaar het lokale draagvlak als uitgangspunt genomen en wordt
vooral ingezet op het aspect Meet (eerst Meet, dan volgt Eat vanzelf),
maar de twijfels zijn nog niet weggenomen.
Sanering
Zijn de verwachte extra inwoners en hogere inkomens wel voldoende voor
nieuwe horeca?, vroeg Marco van Lent (PvdA). Hoe kijken marktpartijen
daar tegenaan? Horecaondernemers hebben aangedrongen op temporisering
en daar is naar geluisterd, reageerde dagelijks bestuurder René
Kronenberg. Maar ook omdat er met name op het Deliplein veel horeca is
gesaneerd, is er volgens hem toch wel ruimte voor nieuwe horeca.
Diversiteit
Een onderzoeksbureau heeft de kansen voor nieuwe horeca in het gebied
diepgaand doorgerekend, kreeg de commissie te horen, vooral het type
voorzieningen dat er moet komen. Niet meer van hetzelfde, maar
diversiteit door bijzondere cafés en restaurants. Kronenberg
benadrukte dat gekozen is voor een integrale aanpak. Want alleen met
Eat red je het niet. Wij zetten in op meer evenementen en hebben
daarvoor een plan van aanpak opgesteld. Dat plan wordt 22 september
besproken in de commissie Maatschappelijke Zaken.
Niet overtuigd
De commissieleden waren nog niet overtuigd. De ruimtelijke inzet: ja,
maar ik blijf kritisch over het Eat-verhaal, verklaarde Marco van
Lent. George Verhaegen (Feijenoord in Actie) liet weten dat zijn
fractie tegen het Visiedocument is omdat hij niets ziet in de
verbindingen tussen het Deliplein, het Afrikaanderplein en het
Entrepotgebied. Bovendien is hij van mening dat de plannen inhouden
dat er betaalbare woningen gesloopt worden voor duurdere huur- en
koopwoningen en daar is zijn fractie op tegen. De commissie stelde wel
eensgezind dat projecten die voortkomen uit het programma Stad op Zuid
in eerste instantie ten gunste moeten komen van bewoners en
ondernemers uit de deelgemeente.
Onder verantwoordelijkheid van de griffie.
Tekst: Emile Hilgers.