Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Hof van Discipline houdt BFT buiten de deur

Lex van Almelo
Advocaten die weigeren het Bureau Financieel Toezicht (BFT) inzage te geven in cliëntendossiers, handelen niet onbetamelijk. Dat heeft het Hof van Discipline op 11 september bepaald in een procedure die het BFT had aangespannen tegen drie advocaten. `Wij treden nu in overleg met het ministerie van Justitie om te kijken naar een aanvaardbare oplossing,' zegt BFT-directeur Folkert Winkel.
Het Hof van Discipline vindt de noodzaak om de naleving van de wetten te controleren niet zo'n zwaarwegend vereiste van algemeen belang dat daarvoor zonder uitdrukkelijke wettelijke grondslag het beroepsgeheim moet worden beperkt.
Aangezien de advocaten niet worden verdacht van niet-naleving en zij inzage in goed overleg met de Orde hebben geweigerd, zijn er geen bijzondere omstandigheden om het verschoningsrecht terzijde te schuiven. Wat de precieze reikwijdte van de meldingsplicht is laat het Hof 'in het midden'. Maar in één van drie procedures (nr. 5363) zegt het Hof met zoveel woorden dat de juridische begeleiding van inkeerders is vrijgesteld van de meldingsplicht. Op grond van antwoorden die de staatssecretaris van Financiën in maart dit jaar gaf op kamervragen zegt het BFT echter dat inkeer als advies voor verbeterde aangifte wel degelijk onder de meldingsplicht valt.
---