Kamervragen over pluimvee-vleesregels
17 september 2009 - kamerstuk
Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen over pluimvee-vleesregels,
zoals de regel dat pluimveevlees dat bevroren is geweest, niet aan de
consument mag worden verkocht. Er gelden Europese hygiëneregels.
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
en de staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden toekomen op de
vragen, die op 10 augustus zijn gesteld door het lid Thieme (PvdD) over
pluimvee-vleesregels.
1
Kent u het bericht "Verburg moet tegen vleesregels stemmen"? 1)
Ja.
2
Is het waar dat vlees dat bevroren is geweest op dit moment als vers mag worden
verkocht in de levensmiddelenhandel? Zo ja, acht u dit een correcte gang van
zaken naar consumenten?
Pluimveevlees (met uitzondering van pluimveevleesbereidingen en -producten),
dat bevroren is geweest, mag in de Europese Unie sinds 1990 op grond van de
onlangs tot stand gekomen Raadsverordening (EG) nr. 1234/2007, die de
Raadsverordening uit 1990 heeft vervangen, niet aan de consument worden
verkocht.
3
Kunt u aangeven of vlees dat bevroren is geweest probleemloos door de
consument opnieuw kan worden ingevroren gelet op het feit dat in het algemeen
geldt dat voedingsmiddelen niet voor een tweede maal ingevroren mogen worden?
Herinvriezen is geen probleem voor de volksgezondheid indien het ontdooien op
hygiënische wijze uitgevoerd wordt. Het Voedingscentrum adviseert echter om
eenmaal ontdooid rauw pluimveevlees niet opnieuw in te vriezen omdat de
kwaliteit van het vlees (malsheid) hierdoor achteruit kan gaan.
4
Deelt u de mening dat de aanduiding 'vers' op een product dat ingevroren is
geweest misleidend is en daarom zou moeten worden verboden? Zo nee, waarom
niet en hoe moeten consumenten het begrip 'vers' dan interpreteren?
Zoals in vraag 2 gesteld, is het niet toegestaan om ontdooid pluimveevlees aan de
consument te verkopen.
5
Kunt u aangeven of er verschil is in de aanwezigheid van pathogenen in vlees dat
diepgevroren is geweest en ontdooid is versus verse vleesproducten? Zo ja, kunt
u per productsoort aangeven of de aanwezigheid van pathogenen voortkomt uit
het productproces voor het invriezen, na het invriezen of na het ontdooien? Zo
nee, waarom niet?
Door invriezen en ontdooien vindt er, in vergelijking met vers pluimveevlees, een
geringe daling plaats van het aantal pathogene kiemen (zoals campylobacter en
salmonella). Indien het vlees onder maximaal 7°C bewaard wordt, zal er na het
ontdooien geen toename van deze pathogenen plaatsvinden.
6
Kunt u aangeven wanneer vleesproducten naar wettelijke verplichting volledig vrij
van pathogenen zoals salmonella en campylobacter zullen worden aangeboden?
Zo nee, waarom niet?
Rauw pluimveevlees dient volgens de Zoönoseverordening ((EG) nr. 2160/2003)
per 1 januari 2011 salmonellavrij te zijn. Voor campylobacter zijn in de EU nog
geen wettelijke maatregelen genomen omdat nog onvoldoende kennis beschikbaar
is over adequate bestrijding van deze bacterie in vers pluimveevlees. Onderzoek
hiernaar is volop gaande. In Nederland wordt door de pluimveevleesindustrie in
samenspraak met de overheid gezocht naar goede interventies. Hierover zijn in
een convenant afspraken gemaakt tussen het ministerie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende
Industrie (Nepluvi).
7
Deelt u de mening dat consumenten exact zouden moeten weten wat de versheid
van hun producten is en erop zouden moeten kunnen vertrouwen dat in het
levensmiddelenkanaal aangeboden producten geheel vrij zijn van pathogenen? Zo
ja, op welke termijn en wijze wilt u ervoor zorg dragen dat consumenten over
deze garantie en informatie kunnen beschikken? Zo nee, waarom niet?
De consument kan erop vertrouwen dat de aangeboden levensmiddelen veilig zijn.
Dit wordt geborgd door de Europese hygiëneregels. Het bedrijfsleven is
verantwoordelijk voor juiste naleving van deze regels. De Voedsel en Waren
Autoriteit ziet hierop toe.
Daarnaast heeft de burger ook een belangrijke eigen verantwoordelijkheid om zijn
voedsel zorgvuldig te bewaren en veilig te bereiden. Van overheidswege is
verplicht gesteld dat op het etiket van verpakt vers pluimveevlees de maatregelen
vermeld zijn die de consument dient te nemen om besmettingen zoveel mogelijk
te voorkomen.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit