Partij van de Arbeid

PvdA ontsteld over ontsnapping crimineel

De PvdA is geschokt over de ontsnapping van een veroordeelde vrouwenhandelaar die als vluchtgevaarlijk te boek stond. Tweede-Kamerlid Ton Heerts wil zo snel mogelijk opheldering van minister van Justitie Hirsch Ballin. `Deze gang van zaken is niet te verkroppen voor de slachtoffers.'

De man is sinds zaterdag spoorloos. Hij werd vorig jaar tot 7,5 jaar cel veroordeeld. Hij zou samen met zijn broer leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie die op buitengemeen agressieve wijze vrouwen dwong tot prostitutie. Het gerechtshof in Arnhem, waar de zaak in hoger beroep loopt, had hem een week verlof gegeven om zijn pasgeboren dochter te bezoeken. Voorwaarde was dat hij zich elke dag bij de politie meldde.

De verontwaardiging van Heerts wordt kamerbreed gedeeld. De Telegraaf schrijft dat politie en justitie er rekening mee houden dat de Turkse man trouwde met een van zijn slachtoffers en een kind bij haar verwekte om te kunnen vluchten. Inmiddels staat hij internationaal gesignaleerd en is er een Europees aanhoudingsbevel uitgegaan. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Turkije.