Senternovem

16-09-2009 | Vrije invoervelden voor niet-opgenomen technieken

De herziene labelmethodiek voorziet in de opname van een aantal bewezen technieken die eerder ontbraken. In de toekomst mogen adviseurs ook nieuwere, nog niet opgenomen technieken opvoeren. Zij moeten wel voldoen aan enkele strikte voorwaarden.

Meer mogelijkheden
In de oorspronkelijke methodiek konden adviseurs een aantal technieken niet gebruiken, omdat de methodiek was toegespitst op de bestaande bouw en daarin voorkomende technieken. In de nieuwe methodiek kunnen ook gerenoveerde woningen met nieuwe en breed toegepaste technieken worden gelabeld. Daarnaast bevat de herziene methodiek nu vrije invoervelden voor de Rc-, U-waarden en opwekkingsrendementen. De adviseur kan hier zelf - onder strikte voorwaarden - een waarde uit een databank met gecontroleerde kwaliteitsverklaringen invullen.

Periodiek herzien
In de toekomst wordt de lijst met beproefde nieuwe technieken (met kwaliteitsverklaring) periodiek aangevuld. Toelating op die lijst gaat aan de hand van objectieve criteria. Naar verwachting volgt in november 2009 een lijst met de beoogde criteria en de op basis daarvan goedgekeurde gelijkwaardige technieken.