Arnhem, 15 september 2009
GELDERLAND WORDT SPORTPROVINCIE
"brede basis zorgt voor hoge top"
Als het aan Gedeputeerde Staten van Gelderland ligt, doet driekwart van de Gelderlanders over een paar jaar aan een sport, ongeacht leeftijd of beperking. Dat blijkt uit de notitie *Gelderland Sportland, een wereld te winnen!*
Om dit te realiseren wil het college stevig investeren in de breedtesport, in sportaccommocaties, sportevenementen, het ontwikkelen van talenten en in kennis en innovatie. Daarbij gaat het niet alleen om het lichamelijk welzijn van de Gelderlanders. *Samen sporten levert een goede bijdrage aan het zelfvertrouwen van en contact tussen mensen en dus aan de sociale samenhang en aan de integratie in de samenleving*, aldus sportgedeputeerde Hans Esmeijer.
Met deze ambities gaat Gelderland in op de uitnodiging van de regering en het NOC*NSF om een bijdrage te leveren aan de mogelijke Nederlandse kandidatuur voor de Olympische Spelen.
Het centrale doel van de provincie is dat iedereen de kans moet hebben een leven lang te sporten, op elk gewenste niveau. Het college wil zich daarbij speciaal op de jeugd richten. Slechts één op de zeven Gelderse jongeren tussen de 12 en 17 jaar beweegt namelijk voldoende. Het college wil daarom meer doen aan het ontdekken en ontwikkelen van talenten. *Ons motto is: hoe breder de basis, hoe hoger de top*, aldus Esmeijer.
Ook de senioren krijgen extra aandacht. Via een gericht aanbod krijgen de oudere Gelderlanders meer prikkels om meer te bewegen.
Topsport
Een nieuw onderdeel van het Gelders sportbeleid is de topsport. Over zeven jaar is het aantal Gelderse topsporters gestegen met 20%, als de plannen werkelijkheid worden. Het college wil daarbij circa tien sporten kiezen die in aanmerking komen voor extra ondersteuning. De keuze wil de provincie maken samen met de belangrijkste sportpartners, zoals de Gelderse SportFederatie, de Gelderse gemeenten en NOC*NSF. Die extra ondersteuning richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van talenten, maar ook op de benodigde accommodaties en evenementen.
Evenementen
Hoe beter de accommodaties, des te gemakkelijker wordt het om belangrijke sportevenementen naar Gelderland te halen. Dergelijke evenementen spelen volgens het college een belangrijke rol in wervende kracht van sport. Ze stimuleren niet alleen verdere actieve deelname, hebben ook een positieve invloed om de (regionale) economie.
Er zijn inmiddels al concrete plannen voor het WK baanwielrennen (Apeldoorn 2011), WK inline speed skating (Heerde 2011) en het EK handbal voor dames (Apeldoorn en Arnhem 2012).
Spelen
Om kans te maken op de Olympische Spelen moet Nederland in 2016 beschikken over een goed sportklimaat, met topprestaties, over ervaring met grote sportevenementen, goede accommodaties en een goede infrastructuur. De Spelen zijn echter geen doel op zich. Esmeijer: *Minstens net zo belangrijk is dat een goed sportklimaat leidt tot sociale en economische versterking van de samenleving. Kijk maar naar Manchester.* In deze Engelse stad heeft het bestuur fors geïnvesteerd in de sport, om de stad uit de neerwaartse spiraal te halen. Elke geïnvesteerde Engelse pond moest echter aantoonbaar effect hebben op de sociale en economische structuur van de stad.
Geld
Er worden nog geen bedragen genoemd in het voorstel. Eerst zullen de Provinciale Staten zich moeten uitspreken over deze ambities. Vervolgens zal de Gelderse politiek moeten aangeven hoeveel geld er beschikbaar komt om ze werkelijkheid te maken.
Provincie Gelderland
Provincie Gelderland