Winnaar prijsvraag voor duurzame woonwijk Velmolen Oost bekend
Kersenbomen, trekbellen en een aantrekkelijk financieringsmodel winnen
UDEN, 20090916 -- Projectontwikkelaar Nieuwenhuizen Daandels met haar adviseurs Search Ingenieursbureau, Leenders Architecten en IN Bouwkunde en Vormgeving kwamen donderdagavond 10 september als grote winnaars uit de bus met hun plan voor een duurzame woonwijk in Uden. De symboliek van de kersenbomen, het hoge duurzame karakter van de wijk en het afgewogen financieringsplan in relatie tot woonlasten trok de jury over de streep. Het maakbare, integraal en uiterst duurzaam ontworpen plan was precies wat de gemeente Uden van de markt wenste te krijgen.
De Gemeente Uden schreef de prijsvraag voor de duurzame woonwijk Velmolen Oost in februari uit. In totaal tekenden 21 bedrijven in. Dat het plan van Nieuwenhuizen Daandels als winnaar uit de bus kwam, was dan ook een mooie prestatie:
Gijs Spruijt van Nieuwenhuizen Daandels Bouw: "Eigenlijk hadden we er vanaf het begin een goed gevoel over, maar we hadden geen idee over de kwaliteit van de andere projecten, dus of we zouden winnen bleef echt spannend tot het eind"
"Dit is een prachtige vorm van duurzaam ontwerpen. Het plan is echt maakbaar en toch betaalbaar. Het zal zeker winst opleveren voor het milieu, voor de ondernemers, voor de mensen die er gaan wonen en voor de gemeente Uden en wellicht zelfs de regio, aldus Michel Baars, directeur van het Ingenieursbureau van Search bv.
De jury geeft Baars daarin gelijk. Ook voor hen was de kloppende financiering een belangrijk voordeel in het plan. Maar ook het bevorderen van de biodiversiteit en het laten terugkeren van kersenbomen in het gebied scoorden hoog. Uden, van oudsher omringt door kersenbomen, krijgt zo weer een stukje van haar oude karakter terug.
Grote meerwaarde is ook het feit dat de toekomstige bewoners nog echt mee kunnen denken bij de verdere uitwerking van het plan. Ook zijn de woningen zó ontworpen dat zij in een later stadium nog gemakkelijk aan te passen of mogelijk uit te breiden zijn, afhankelijk van de veranderende gezinssituatie.
De keuze voor trekbellen in plaats van een standaard elektrische deurbel is heel gemakkelijk te verklaren. Baars: "In eerste instantie gaat het om de symboliek. Duurzaamheid hoeft niet duurder te zijn en ook niet nieuw. Bovendien hebben de bellen een grote educatieve waarde, want reken maar dat er vragen over komen van de bezoekers van deze nieuwbouwwijk. Daarnaast is er ook echt een technische reden. Door de standaard elektrische deurbellen te vervangen door trekbellen besparen we in de wijk 3500 kilowatt aan stroom, en daarmee kunnen we één huis(houden) een jaar van stroom voorzien."
Verder kent de wijk geen gasaansluiting en wordt de verwarming gevoed met door de zon opgewarmd water. De woningen zijn van robuuste en duurzame materialen gemaakt. Omdat het gebruik van zonne-energie in de toekomst zal toenemen, is nu reeds rekening gehouden met de positie en de hellingshoek van de daken. In de nabije toekomst zijn deze woningen dus uitermate geschikt om de nieuwe technieken te omarmen.
In totaal beslaat het project 70 woningen waarvan een groot deel koop, maar ook enkele huurwoningen.
In 2010 staat de start van de bouw gepland.
Search BV
Ingezonden persbericht