Ingezonden persbericht
Donkere wolken boven het onderwijsveld. Wanneer gaat het onweren?
Begroting OCW: Forse bezuiniging op bestuur en management PO
Utrecht, 16-9-2009 Doordat politici al geruime tijd de onheilspellende boodschap verspreiden dat het slecht gaat in Nederland en dat er echt niet te ontkomen valt aan bezuinigingen, valt de onderwijsbegroting voor 2010 eigenlijk nog wel mee. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht, want forse klappen blijven uit. De dreiging richt zich meer op de voorspelde bezuinigingen in 2011. Maar wie verder leest, ziet dat er ook nu al echt bezuinigd wordt en forse bezuinigingen voor 2011 al zijn ingeboekt. Voor het primair onderwijs 46 miljoen in 2010 en 135 miljoen in 2011 (!). "Dat er bezuinigd wordt betekent dat het onderwijs weer als kostenpost wordt behandeld. Dit kabinet doet aan korte termijn politiek en schuift, door het onvoldoende investeren in het onderwijs, de huidige problemen door naar de generatie van onze kinderen." Aldus Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) in zijn eerste reactie op de onderwijsbegroting.
Sinds 2006 krijgen scholen in het primair onderwijs extra geld voor de professionalisering van bestuur en management. Dit bedrag is opgenomen in de lumpsum, en dus niet geoormerkt. Met de invoering van de lumpsum gaf de minister de verantwoordelijkheid aan scholen om zelf het totaalbedrag te verdelen over de verschillende uitgavenposten. In de begroting voor 2010 wordt echter 40 miljoen uit deze lumpsumvergoeding weggesneden, met als reden dat dit bedoeld was voor een specifieke uitgave, namelijk voor die professionalisering van bestuur en management. In 2011 wordt deze bezuiniging zelfs structureel 90 miljoen. Ton Duif, AVS: "Lumpsumvergoeding betekent dat het geld niet geoormerkt is. Door dit bedrag nu niet meer aan scholen over te maken, moeten de scholen het ergens op bezuinigen. En dus wordt het uiteindelijk op de kwaliteit van het onderwijs afgewenteld, dus op de kinderen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!"
90 miljoen structureel bezuinigen betekent 13.000 euro per jaar per schoollocatie. Dat zijn, bijvoorbeeld, heel veel lesmaterialen. "De minister spreekt zichzelf tegen met deze bezuiniging. Hij zegt altijd zich niet te bemoeien met het primaire proces. Maar deze bezuiniging heeft absoluut gevolgen voor dat primaire proces", aldus Ton Duif.
Hier bovenop komt de bezuiniging op de groeiregeling. Door voortaan per bestuur en niet meer per school te bekijken of het leerlingaantal gestegen of gedaald is, bezuinigt de minister in 2010 9 miljoen en in 2011 46 miljoen euro. Samen met bovengenoemde bezuiniging is dat dus 20.000 euro per schoollocatie. Geld dat nu nog in de klas besteed wordt. "De minster doet voorkomen dat er extra geïnvesteerd wordt in het onderwijs, ook in het primair onderwijs, maar onderaan de streep staat gewoon een bezuiniging ingeboekt. In het licht van de huidige economische toestand is een pas op de plaats misschien nog wel te begrijpen, maar bezuinigen op onderwijs is het doorspelen van de crisis naar een volgende generatie. Bovendien is het niet netjes om te zeggen dat je investeert, maar ondertussen ook gewoon bezuinigt."
Naast de aangegeven bezuinigingen wordt er dit jaar op sommige beleidsterreinen nog wel geïnvesteerd. Taal en rekenen, de brede school - inclusief het uitbouwen van het aantal combinatiefunctionarissen - de ingezette salarisverbeteringen in actieplan LeerKracht, etc. kunnen allemaal op extra geld rekenen. Ook de scholingsmogelijkheden voor het onderwijzend personeel blijven bestaan. De AVS wil daarom niet alleen kritiek leveren op de begroting, maar wil er wel voor waarschuwen al te optimistisch te zijn. Helemaal omdat aangekondigd is dat er door een ambtelijke werkgroep bekeken zal gaan worden waar op een aantal beleidsterreinen, waaronder onderwijs, een reductie van 20 procent gerealiseerd kan gaan worden. 20 procent bezuinigen op het onderwijs zou natuurlijk rampzalig zijn.
---