PERSOONLIJKE AANSPRAKELIJKHEID BESTUURDER EN TOEZICHTHOUDER IN ZORG GROTER DOOR NIEUW WETSVOORSTEL
Rotterdam, 16 september 2009 Door een recent wetsvoorstel van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van VWS om persoonlijke aansprakelijkheid ernstig te verzwaren, zien alle bestuurders en directeuren in de zorg hun risico op dit gebied aanzienlijk toenemen. Volgens sommigen zal invoering van een early warning system en verruiming van wetgeving over interne aansprakelijkheid leiden tot nog meer bureaucratie en minder armslag voor bestuurders. Volgens anderen is het de juiste oplossing om problemen te voorkomen. Deze kwesties komen vandaag aan de orde in een Studium Generale van Nassau verzekeringen waarin de zorgsector, verzekeraars, politiek en media discussiëren over antwoorden op wanbeleid in de zorg.
Privatisering van de zorgsector en introductie van marktwerking leidden tot nieuwe verantwoordelijkheden, die vooral op het gebied van financiën en continuïteit niet duidelijk zijn voor de betrokken partij. Een poging van de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid in 2005 om het bestuur van het verzorgingstehuis De Braamberg (onderdeel van Stichting Hestia) persoonlijk aansprakelijk te stellen voor EUR 7 miljoen schade, mislukte. De voornaamste overweging van de rechter om het bestuur niet persoonlijk aansprakelijk te houden lag in het feit dat een bestuurder van een zorginstelling sterk gebonden is aan allerlei wet- en regelgeving, vooral met betrekking tot de financiering uit de AWBZ en de WMO. Binnen de mogelijkheden die het bestuur en de toezichthouders hadden, was al het mogelijke gedaan om de schade te beperken.
Nassau verzekeringen; 'Overheid en politiek hebben hieruit de onjuiste conclusie getrokken dat een bestuurder of toezichthouder van een zorginstelling niet persoonlijk aansprakelijk kan zijn als gevolg van wanbeleid. In reactie hierop ligt er nu een wetsvoorstel van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker waarin deze persoonlijke aansprakelijkheid ernstig wordt verzwaard. Als dit voorstel in de wet verankerd wordt, zien zorgbestuurders en -toezichthouders hun risico op dit gebied in hoge mate toenemen. Dit terwijl de gemiddelde bestuurder met handen en voeten gebonden is, vooral als gevolg van het feit dat zorginstellingen nagenoeg geheel afhankelijk zijn van een door de overheid vastgesteld financieringsmodel. Daarnaast speelt nog de wens van de overheid om de kosten van de AWBZ, voor 2009 geschat op ¤ 22 miljard, terug te brengen en verder over te hevelen naar de gemeentefinanciering vanuit de WMO. AWBZ is het recht van elke burger, maar bij WMO geldt op=op.'
VWS spreekt van een sectorspecifieke verduidelijking in een brief aan de Tweede Kamer ('zorgbrief' d.d. 9 juli 2009) en van de invoering van een early warning systeem dat alle problemen zou moeten voorkomen. Indien een bestuurder niet voldoet aan de wettelijke meldingsplicht die in dit early warning systeem is beschreven, leidt dit automatisch tot persoonlijke aansprakelijkheid van het bestuur. Daarnaast stelt VWS voor de wetgeving met betrekking tot de interne aansprakelijkheid van bestuurders ook van toepassing te laten verklaren op de toezichthouders. Hiermee wordt het risico dat toezichthouders lopen ook sterk vergroot.
Nassau verzekeringen organiseert vanmiddag een Studium Generale in Rotterdam met als thema 'Het antwoord op wanbeleid in de zorg de rol van bestuurdersaansprakelijkheid'. Sprekers zijn onder meer Marc Udink (Mea Vita), Marcelis Boereboom (VWS) en Jan Aghina (NVDZ). Geïnteresseerde media kunnen zich aanmelden via Margriet Tutuhatunewa 06-5321 9838 of
Over Nassau verzekeringen
Nassau verzekeringen is een onafhankelijke internationale verzekeraar en specialist in bedrijfsmatige schadeverzekeringen. Nassau ontwikkelt sinds 1958 maatwerkoplossingen voor specifieke doelgroepen en ingewikkelde verzekeringsrisico's. Nassau is de grootste Nederlandse beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar en verzekert vele beroepsgroepen zoals advocaten, accountants, ingenieursbureaus, arbodiensten en architecten. Nassau introduceerde als eerste in Nederland de bedrijfschadeverzekering. Nassau is verder toonaangevend in bestuurdersaansprakelijkheid, juweliersverzekeringen, brand, glas- en inbraakverzekeringen, technische verzekeringen en crisismanagementverzekeringen zoals product recall en kidnap&ransom. Nassau verzekeringen maakt deel uit van de Bloemers Nassau Groep met het hoofdkantoor in Rotterdam en vestigingen in Keulen, München, Hamburg, Kopenhagen en Parijs. Bij Nassau werken 200 mensen. www.nassauverzekeringen.nl.
EINDE
Ingezonden persbericht