Culturele diversiteit in het geding: Kan cultuurbeleid een verschil maken?
* Startdatum: 16-09-2009
* Tijd: 15.45
* Locatie: Aula
* Titel: Culturele diversiteit in het geding: Kan cultuurbeleid een verschil maken?
* Plaats: Aula
* Spreker: D.N.C. Cliche Torkler
* Promotor: prof.dr. C.J. Hamelink
* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid
* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen
* Evenementtype: Promotie
Daniëlle Cliche Torkler laat met een analyse van cultureel beleid in de Europese lidstaten zien dat publieke interventie door middel van cultureel beleid een verschil kan maken om de barrières neer te halen die momenteel de ontwikkeling en erkenning van de diversiteit van de verschillende culturele expressies in de weg staan. Haar onderzoek sluit af met een voorstel voor de oprichting van een wereldwijd monitorsysteem. Zij acht dit systeem noodzakelijk om regeringen verantwoording af te laten leggen over en aansprakelijk te stellen voor hun toezeggingen over de bescherming en bevordering van culturele diversiteit. Ook worden op deze wijze de zwakke punten, dat wil zeggen de afwezigheid van wettelijk bindende procedures en handhavingmechanismen, van de 2005 Conventie ondervangen.
Met het aanbreken van het nieuwe millennium is wereldwijd onderkend dat culturele diversiteit in gevaar is en dat er behoefte bestaat aan bescherming en bevordering van de wereldwijde culturele verscheidenheid. De bedreiging van deze diversiteit wordt voornamelijk gezien in een toename van geweld, racisme en intolerantie, en het buitensluiten van bepaalde individuen en groepen vanwege culturele verschillen. De middelen die deze personen en groepen gebruiken om hun verschillen uit te drukken - culturele activiteiten, goederen en diensten - lijken ook bedreigd te worden door een systeem van neoliberaal economisch handelsbeleid, daar dit beleid deze vormen van culturele expressie enkel als handelswaar en consumptiegoederen beschouwt en daarom niet de artistieke en culturele waarde onderkent die deze uitingsvormen hebben als overdrachtsinstrument in relatie tot identiteit, waarden en betekenisgeving.
Deze situatie bewoog de lidstaten van UNESCO ertoe om in 2005 de Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions aan te nemen. Dit bindend verdrag betekende een primeur in internationaal recht, omdat staten niet eerder het recht hadden cultureel beleid te implementeren dat toegespitst was op het voorkomen en aanpakken van bedreigingen van culturele diversiteit. Maar wat omvat dit culturele beleid nu eigenlijk precies? Is het wel mogelijk om op deze wijze bedreigingen ten aanzien van culturele verscheidenheid aan te pakken? En kunnen ze voldoen aan de standaard die gezet is in de 2005 Convention?
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam