Ingezonden persbericht


Persbericht

Opmaat naar reeks locatietheatervoorstellingen
The Lunatics bespeelt bouwput Vredenburg

Utrecht, 3 september 2009

In de Utrechtse bouwput Vredenburg waar het nieuwe Muziekpaleis en woon- en winkelgebouw De Vredenburg worden gerealiseerd, creëert theatergezelschap The Lunatics een bijzondere locatietheatervoorstelling. Feniks Prelude is de opmaat naar een reeks voorstellingen waarin het gezelschap bouwputten in de diverse stadia van ontwikkeling bespeelt, en daarmee publiek, omwonenden en betrokken bedrijven en organisaties een eigenzinnige en onvergetelijke doorkijk op het verleden, heden en de toekomst van deze plekken wil bieden. Feniks Prelude gaat op woensdag 16 september in première en is daarna nog tot en met zondag 20 september te zien.

Regisseur Lucas Kastelijn is geïntrigeerd door het huidige Vredenburg, dat na de sloop van het muziekgebouw een plek is geworden waar het dagelijkse, stadse leven geen grip meer op heeft. Het gebied is afgesloten en onbegaanbaar, en het ontregelt zowel de gewoontes van de inwoners als het verkeer. Vredenburg - waar door de eeuwen heen uit de as van het oude, telkens de vooruitgang in vernieuwende gedaanten is herrezen - bevindt zich opnieuw in een overgangsperiode. Deze onwaarschijnlijke kuil midden in de Utrechtse binnenstad heeft even geen functie of raison d'être meer, en vormt daardoor een witte vlek op de kaart. Maar juist in deze gecultiveerde, onbewoonbare wildernis valt van alles te ontdekken. Nu Utrecht aan de vooravond van een grootscheepse stadsreconstructie staat, verbindt The Lunatics in Feniks Prelude het oude met nieuwe in een bijzondere zoektocht naar het verhaal van het huidige Vredenburg. Deze fantasievolle locatietheatervoorstelling wordt gemaakt binnen Triple F, Fuel For Fools, een talentontwikkelingstraject waarin jonge, getalenteerde mensen in de praktijk worden opgeleid tot beeldend locatietheatermakers in de traditie van The Lunatics. De crew van Feniks Prelude bestaat uit zowel deze nieuwe theatermakers als oudgedienden, en biedt - net als eerdere, succesvolle voorstellingen zoals Territoria XL en Hydro Sapiens waarbij Triple F'ers betrokken waren - een spannende mix van grootse en rauwe theatrale beelden, special effects, muziek en poëtische details. Feniks Prelude komt tot stand in opdracht van de gemeente Utrecht. In de jaren van bouwen en bouwoverlast wil de gemeente Utrecht de bewoners van de stad en de mensen die reizen door en werken in het gebied op sportieve dan wel culturele wijze laten kennis maken met de bouwput. Onder de noemer 'Passie voor de bouwput' zullen op verschillende plekken in het stationsgebied in de komende jaren activiteiten en evenementen geprogrammeerd worden. Feniks Prelude komt mede tot stand met dank aan Heijmans Bouwbedrijf, Projectbureau Ontwikkeling Stationsgebied, Explorama.

Agenda-informatie
'Feniks Prelude' van The Lunatics is te zien op woensdag 16 september (première), donderdag 17 september, vrijdag 18 september, zaterdag 19 september en zondag 20 september in de bouwput van Vredenburg in Utrecht, telkens aanvang om 20.15 uur. De poort gaat open om 19.45 uur, ingang tegenover modezaak 'WE', Vredenburg 15, 3511 BA in Utrecht.

Tickets kosten E 5,00 en zijn te koop via het VVV Utrecht, Domplein 9, 3512 JC Utrecht, 0031 (0)900-1288732 (www.utrechtyourway.nl) of online op www.cu2030.nl. Het dragen of meebrengen van stevige schoenen, warme- en regenkleding wordt gezien de buitenlocatie van harte aanbevolen. Paraplu's niet toegestaan. Niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. Duur: circa 55 minuten.

The Lunatics
Theatergezelschap The Lunatics maakt al 15 jaar spectaculaire theatervoorstellingen op ongewone locaties overal ter wereld. Eerdere voorstellingen zijn onder meer 'Ecplise' (2003), 'Tempeest' (2004), 'Blackmoon' (2005), 'Sputnik' (2005) 'Lunagua' (2006), 'Ku-do' (2007) en 'Hydro Sapiens' (2008). Veel van deze voorstellingen zijn ook nu nog in het buitenland te zien. Zo is het gezelschap gevraagd dit najaar in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) op te treden. The Lunatics zoekt waar mogelijk samenwerking met andere culturen, zoals bijvoorbeeld in 'Ku-do', een coproductie met het Koreaanse Corporal Theatre Momggol. Eerder dit seizoen maakte The Lunatics het succesvolle 'Territoria XL', de grootste locatietheatervoorstelling die het gezelschap tot dusver creëerde en die te zien was in Detmold (D). Meer informatie is te vinden op www.lunatics.nl

Triple F: Fuel For Fools
Onder de naam Triple F, Fuel For Fools is The Lunatics in 2008 gestart met een talentontwikkelingsproject waarin gedurende twee jaar 12 jonge, getalenteerde mensen in de praktijk worden opgeleid tot beeldend locatietheatermakers in de traditie van The Lunatics, en die op hun beurt het gezelschap voorzien van nieuwe impulsen. Feniks Prelude is de eerste van een reeks producties waarin deze jonge makers na een jaar (internationale) training, zelfstandig aan de slag gaan. Triple F wordt mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, SNS Reaal Fonds, Gemeente Utrecht, K.F. Hein Fonds, Elise Mathilde Fonds.

Medewerkers Feniks Prelude
Regie: Lucas Kastelijn* | Artistieke begeleiding: Koos Hogeweg | Dramaturgie: Thijs Hazeleger* | Muziek: Floris van Bergeijk* | Spel: Rutger Buiter, Ivan Hennetin*, Xavier Fontaine, Berend Jan van Zwieten*, Janice Slot, Tim Lucassen* | Kostuums: Casandra Hernandez Velez*, Roos Matla | Special effects: Arjan van Drunen | Techniek en bouw: Jet van Heteren, Joas Vrouwe*, Tim Lucassen*, Mirja Bons, Daan Hazendonk, Wessel Hofhuis | Productie: Charon van Buuren* | Technische productie & lichtontwerp: Remko van den Ende | Publiciteit: Gigi Schuiten | Zakelijke leiding: Cees van Gemert.


* Deelnemers Triple F


---

Noot voor redacties