Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, juli 2009

Groene wijn
De belangstelling voor biologische producten neemt toe. De media besteedt al geruime tijd veel aandacht aan deze (blijvende) trend, met als gevolg een stijgende vraag van de consument naar natuurvriendelijke producten. "Wijn" blijft niet achter.

In de wijnbouw schakelen steeds meer wijnproducenten over op natuurvriendelijke wijnbouw- en vinificatiemethodes. Van oorsprong gold het gezondheidsaspect als belangrijkste reden om over te stappen, vooral gericht op het minimaliseren van het gebruik van chemische hulpmiddelen. Een tweede stroming stapt over uit het oogpunt van kwaliteitsverbetering. Druiven van een gezonde levende bodem dragen bij aan de complexiteit en identiteit van de wijn en hebben voor de vinificatie minder of geen oenologische hulpmiddelen nodig.

Door het ontbreken van een Europese verordening voor wijnbereiding, is alleen de wijnbouw gecertificeerd. Hierdoor ontstaat bij de consument verwarring. Bestaat biologische wijn? Wat wil biologisch eigenlijk zeggen? Wat is duurzaam, natuurlijk en organisch? Veel vragen die horen bij het zoeken naar een nieuwe orde. Het zijn stromingen met nieuwe voorvechters en regels vanuit verschillende invalshoeken. Deze stromingen begonnen al in dertiger jaren van de vorige eeuw. Sindsdien heeft de biologische wijnbouw niet stilgezeten.

Het Wijninstituut wil aan de stijgende interesse en de vraag naar informatie gehoor geven en start dit najaar met een unieke wijncursus: "Groene wijn." De cursus bestaat uit twee niveaus, beginners en gevorderden. De cursuslocatie is conferentieoord De Drakenburg, centraal gelegen in Baarn (vlakbij Hilversum).

De beginnerscursus geeft een globaal overzicht van de diverse stromingen, waarbij ook de beginselen van het proeven en de vinificatie aan bod komen. Bij de gevorderdencursus worden deze grondprincipes als bekend verondersteld en wordt dieper op de materie ingegaan. Bij de gevorderdencursus wordt dieper ingegaan op de biologische en biodynamische werkwijzen in wijngaard en kelder, alsmede de invloed van deze methodes op de smaak van de wijn. Beide cursussen beslaan vier avonden, waarbij 8-10 soorten wijnen worden geproefd.

De cursussen staan onder leiding van Tjitske Brouwer MV. Tjitske heeft onder meer de biologische methodes voor wijnbouw en vinificatie onderzocht. Zij heeft hiervoor de hoogste Nederlandse wijntitel, Magister Vini behaald. Samen met haar partner Marc Collard bezoekt zij al meer dan 20 jaar natuurlijk werkende wijnproducenten. Vinoblesse is twee keer uitgeroepen tot 'Wijnkoper van het jaar'. In 1994 door Hubrecht Duijker en in 2006 door René van Heusden.

Cursusdata beginners/consumenten: woensdag 16 september 2009, woensdag 23 september 2009, woensdag 30 september 2009, woensdag 7 oktober 2009
Tijd : 19.30 uur - 22.15 uur

Locatie: Conferentiecentrum Drakenburg te Baarn (grens Hilversum)

Kosten van de cursus: E 275,= incl. btw (E 231,20 excl. btw)

Cursusdata gevorderden/vakmensen: woensdag 28 oktober, woensdag 4 november, woensdag 11 november, woensdag 18 november.


Tijd : 19.30 uur - 22.15 uur

Locatie: Conferentiecentrum Drakenburg te Baarn (grens Hilversum)

Kosten van de cursus: E 325,= incl. btw (E 273,20 excl. btw)

Voor meer informatie : www.groenewijn.eu of www.wijninstituut.nl


---

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht