Ministerie van Economische Zaken

Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA 's-GRAVENHAGE

Datum 16 september 2009

Betreft "Overheid vraagt geld voor software"

Pagina 1 van 3

Directoraat-generaal voor
Energie en Telecom
Directie ICT & Toepassing
Bezuidenhoutseweg 30
Postbus 20101
2500 EC Den Haag
T 070 379 8911 (algemeen)
www.ez.nl

Behandeld door
mevr. drs. M. Sanders
T 070 379 6462
F 070 379 8270
m.sanders@minez.nl

Ons kenmerk
ET/IT / 9147225

Hierbij zend ik u, mede namens de minister en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door de leden Neppérus en Elias (VVD) en het lid Vendrik (GroenLinks) over het artikel in de Computable "Overheid vraagt geld voor software" d.d. 27 juli 2009. De vragen van de leden Neppérus en Elias werden mij toegestuurd op 31 juli onder nummer 2009Z14468 en die van het lid Vendrik op 5 augustus onder nummer 2009Z14519.
2009Z14468

Vragen van de leden Neppérus en Elias aan de ministers van Economische Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

1
Bent u bekend met het artikel "Overheid vraagt geld voor software"?1 Antwoord
Ja.

2
Is het waar dat de overheid geld gaat vragen voor gebruik van software die juist wordt ontwikkeld om de administratieve lasten voor de ondernemers te verminderen?
Antwoord
In het betreffende artikel wordt aangegeven dat de overheid een nieuwe bron van inkomsten aanboort door bedrijven via licentieopbrengsten te laten betalen voor software die wordt ontwikkeld binnen het EZ-programma Slim geregeld, goed verbonden (SGGV). Dit is niet juist.
SGGV brengt ondernemers en (uitvoerende) overheden met elkaar om de tafel die bij de naleving van wetten en regels direct met elkaar te maken hebben. Doel is te bepalen hoe zij hun informatie-uitwisseling via ICT efficiënter en goedkoper kunnen inrichten, zodat een reductie van administratieve lasten mogelijk is. SGGV faciliteert dit proces en zet zijn kennis over procesoptimalisatie en het gebruik van
1 www.Computable.nl, 27 juli 2009

Pagina 2 van 3
Directoraat-generaal voor
Energie en Telecom
Directie ICT & Toepassing
Ons kenmerk
ET/IT / 9147225

relevante eOverheid bouwstenen in. Met proefopstellingen wordt de werking van de procesoptimalisatie tussen ondernemers en overheden aangetoond De totstandkoming van de definitieve procesoptimalisatie en de inzet of ontwikkeling van software-applicaties hiervoor ligt te allen tijde bij de betrokken ketenpartners, ondernemers en overheden. Alle betrokken partijen zijn van meet af aan van de hierboven beschreven werkwijze op de hoogte en onderschrijven deze.
Het ministerie van Economische Zaken, dat verantwoordelijk is voor SGGV, ontwikkelt derhalve niet zelf de betreffende software-applicaties en ontvangt op geen enkele wijze en in geen enkele vorm financiële baten van eventuele exploitatie van software-applicaties die de ketenpartners bouwen.
3
Deelt u de mening dat dit paradoxaal is en niet is uit te leggen aan ondernemers? Antwoord
Aangezien er geen sprake is van financiële baten voor het programma SGGV is er geen sprake van een paradox.

4
Staan er naast het nu lopende project voor de rubber- en kunststofindustrie nog meer projecten op stapel en zal daar ook voor een gebruikerslicentie moeten worden betaald?
Antwoord
Naast de rubber- en kunststofindustrie zijn projecten gestart op het gebied van import veterinaire goederen, verwijdering asbest, voorbereiding bouwvergunning, digitale vergunningverlening horeca, toezicht vleesketen en eLogboek visserij. Bij alle projecten heeft het programma SGGV een faciliterende rol. Zie ook www.sggv.nl.
2009Z14519

Aanvullende vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken.

1
Is het waar dat u opdracht heeft gegeven tot het ontwikkelen van de software zoals beschreven in het artikel "Overheid vraagt geld voor software"?
2
Betekent dit zodoende dat de overheid leverancier wordt van software?

Pagina 3 van 3
Directoraat-generaal voor
Energie en Telecom
Directie ICT & Toepassing
Ons kenmerk
ET/IT / 9147225

Antwoord (1 en 2)
Zie toelichting op vraag 2 van de leden Neppérus en Elias.
3
Is de broncode van de beschreven software openbaar of bent u eventueel voornemens deze in een later stadium vrij te geven?
4
Indien sprake is van closed source software hoe zorgt u er dan voor dat er voldoende ruimte is voor andere aanbieders om een concurrerend product aan te bieden?

5
Kunt u uiteenzetten hoe het actieplan Nederland Open in Verbinding zich verhoudt tot de in het artikel genoemde software?
Antwoord (3, 4 en 5)
Het programma SGGV brengt in zijn faciliterende rol de mogelijkheden van open source software, maar vooral ook het belang van open standaarden actief onder de aandacht van ketenpartners. Open standaarden zorgen immers voor interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid. Voor overheden geldt bovendien, voor de open standaarden die op de lijst van het College Standaardisatie staan, een pas-toe-of-leg-uit beleid. Doel van de SGGVprojecten is de informatieuitwisseling tussen ondernemers en overheden te verbeteren en open standaarden zijn daarom zeer belangrijk. Het programma SGGV biedt de mogelijkheid aan de betrokken ketenpartners open source toe te passen bij de uiteindelijke realisatie van de procesoptimalisering. De mogelijkheden van open source software worden door SGGV in kaart gebracht en neergelegd in een ICT-advies aan de ketenpartners. Dit advies wordt waar mogelijk met inbreng van ICT-leveranciers - bijvoorbeeld in de vorm van een marktconsultatie - opgesteld.

(w.g.) drs. F. Heemskerk

Staatssecretaris van Economische Zaken