NVLF


16 september 2009

Logopedisten vrezen inkomensverlies door kabinetsplannen

NVLF: norminkomen moet geindexeerd worden.

De NVLF reageert afwijzend op de plannen van minister Klink van VWS om het inkomensdeel van de tarieven van de logopedisten met een eigen praktijk volgend jaar niet te indexeren.
De minister geeft hiermee een verkeerd signaal aan de logopedisten in de eerste lijn, die meer patiënten moeten gaan behandelen om hetzelfde inkomen te behouden.

De beroepsvereniging van logopedisten noemt deze maatregel, in een tijd waarin steeds meer van een logopedist geëist wordt, niet te rechtvaardigen.
De ontwikkelingen in de zorg van de laatste tien jaar hebben geleid tot steeds hogere kwaliteitseisen. Hierdoor is de praktijkvoering van de logopedist de afgelopen jaren sterk veranderd. De patiëntenzorg is door de komst van richtlijnen en standaarden voor logopedie verbeterd. Tegelijk zorgt het kwaliteitsbeleid ervoor dat een logopedist structureel zwaardere taken heeft. Om de patiënt kwaliteit te bieden moet een logopedist zich continu scholen. Deze taakverzwaring en de bijbehorende kostenverzwaring zijn al enkele jaren niet meer verdisconteerd in het tarief, waardoor het norminkomen van de logopedist voor veel NVLF-leden niet meer haalbaar is.

Ook de verschuivingen in de eerstelijnszorg merken logopedisten aan den lijve. Doordat patiënten langer binnen de eerstelijnszorg in behandeling blijven, neemt de complexiteit van de patiëntenzorg toe. Zo werken logopedisten in de eerstelijnszorg al multidisciplinair; dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden.

Door bezuinigingen in het onderwijs komen steeds meer kinderen bij logopediepraktijken in behandeling waardoor ook de problematiek van jonge patiënten is complexer geworden. Kinderen met dyslexie of ADHD hebben vaak ook moeite met lezen of schrijven. Zij lopen sociaal en emotioneel achter op hun leeftijdsgenootjes. De behandeling van deze kinderen is veel intensiever en er moet veel meer tijd besteed worden aan het afstemmen met de ouders en met school.

Logopedisten zijn een schakel tussen zorg en onderwijs voor kinderen met communicatieve problemen. In een brief aan de minister heeft de vereniging laten weten dat een achteruitgang van de inkomenspositie van de logopedisten direct gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg.
In Nederland zijn er 1500 logopediepraktijken, die in de eerste lijn zorg bieden aan kinderen en volwassenen met problemen op het gebied van taal, spraak, stem, slikken en gehoor.