Buitenlandse Zaken België


Datum: 16/09/2009

Staatssecretaris Olivier Chastel betrekt de Gewesten en de Gemeenschappen bij de omzetting van EU-richtlijnen

Namens de FOD Buitenlandse Zaken en Minister Yves Leterme, heeft de Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel woensdag 16 september de vooruitgang bij de omzetting van Europese richtlijnen in Belgisch recht toegelicht aan het overlegcomité.

Tijdens deze vergadering heeft Olivier Chastel zijn collega's van de Gewesten en de Gemeenschappen gesensibiliseerd voor het belang van de uitvoering van deze richtlijnen.

Volgens het scorebord van de Europese Commissie, gepubliceerd in juli 2009, heeft België een tekort van 1,2% (20 niet-omgezette richtlijnen). Voor 7 daarvan zijn de Gewesten en de Gemeenschappen geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk. Eén ervan heeft ook een vertraging van meer dan 2 jaar. België bekleedt daarmee de 20ste plaats op 27 lidstaten.

Olivier Chastel heeft ook de aandacht gevestigd op de 88 inbreukprocedures die België onderworpen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen.

December 2009 en juli 2010 zijn de volgende twee streefdata voor de verdere afhandeling van deze kwestie. Dan worden de nieuwe scoreboards van de Europese Commissie gepubliceerd. Tegen afloop van elk van deze termijnen zouden 24 nieuwe richtlijnen moeten omgezet worden.

« Aangezien het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie nadert, moet het ons doel zijn om de Europese norm van maximaal 1% niet-omgezette richtlijnen te bereiken », stelde Olivier Chastel. «Prioriteit moet worden gegeven enerzijds aan de richtlijnen waarvoor de omzetting meer dan 2 jaar vertraging heeft opgelopen en anderzijds aan de inbreukprocedures, waarvoor overigens een actieplan is ontwikkeld », aldus de Staatssecretaris.

In het vooruitzicht van het EU-voorzitterschap dat in juli 2010 begint, heeft de Staatssecretaris zijn collega's aangespoord om van de omzetting van richtlijnen een prioriteit te maken. Hij zal op de ministerraad van deze vrijdag 18 september ook een stand van zaken over deze problematiek geven.