Federatie Opvang: NIET snijden in beleid sociaal kwetsbaren

16/09/2009 17:07

Federatie Opvang

De bezuinigingen van het kabinet zullen cliënten van de maatschappelijke opvang zwaar treffen.

Er verdwijnt veel budget voor begeleiding. De gemeenten ontvangen slechts een beperkte compensatie. Stedelijke kompassen waarbij beleid voor dak- en thuislozen centraal staat en het plan van aanpak maatschappelijke opvang van de vier grote steden komen zo onder druk te staan.

De Federatie Opvang vraagt het kabinet sociale keuzes te blijven maken. Dat was de afgelopen twee jaar zo en dat moet de komende jaren ook zo zijn. Een succesvol sociaal programma moet juist in tijden van recessie recht overeind blijven staan. Steun aan de financiële wereld en snijden bij de kwetsbaren is geen optie.

De grootste klap voor daklozen en vrouwen in vrouwenopvangcentra is te verwachten van de bezuiniging op de AWBZ functie Begeleiding. De beperking van de AWBZ-aanspraak en het gedragseffect van de invoering van de eigen bijdrage begeleiding leiden tot een verlaging van het kader van de contracteerruimte met 477 euro miljoen in 2010. De branche wordt ook door stijgende loonkosten en verminderde inkomsten in 2010 geraakt. Het is van groot belang dat het ingezette beleid binnen de maatschappelijke opvang niet in gevaar komt door bezuinigingen en stijging van de kosten. Dat is noch in het belang van de cliënt, noch in het belang van de maatschappij.

Kabinet, gemeenten en aanbieders hebben de laatste jaren veel werk verzet om cliënten van de opvang in persoonsgerichte trajecten te krijgen waardoor ook de leefbaarheid en veiligheid in buurt en wijk toenam. Het aantal mensen op straat neemt zienderogen af. Het kan niet de bedoeling zijn dat er wordt gesneden aan de onderkant waardoor er meer mensen met schulden komen, het aantal dak - en thuislozen toeneemt en in neerwaartse spiraal beleid wordt ontwikkeld.

Snijden in het budget van de begeleiding betekent ook toenemende maatschappelijke kosten op termijn en veel leed bij mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. De investering van de afgelopen jaren mag geen desinvestering blijken te zijn. De duidelijke visie van het kabinet op de opvang dient uitvoerbaar te blijven voor de leden van de Federatie Opvang. Directeur Ineke Smidt: ''' ik heb er vertrouwen in dat het kabinet inziet dat de samenhangende en succesvolle opvangvisie ook de komende jaren uitgangspunt van beleid moet zijn zodat het aantal daklozen blijvend kan worden teruggedrongen"

Er zijn ook positieve ontwikkelingen. Het kabinet gaat investeren in jongeren, gezinnen en leefbaarheid. Er is meer aandacht voor een betere arbeidstoeleiding, schuldhulpverlening en het kabinet blijft prioriteit geven aan beleid ten aanzien van huiselijk geweld.

Ruim 56.000 mensen in Nederland doen jaarlijks een beroep op de maatschappelijke opvang. Bij de begeleiding en zorgverlening wordt gekeken naar de eigen mogelijkheden van de cliënten, zodat ze opnieuw deel kunnen uitmaken van de samenleving.





http://www.opvang.nl