Gemeente 's-Hertogenbosch

16-09-2009
'Samen een veilige buurt'

Angelique Brants en Abdel Acharki waren in de wolken toen zij de sleutel van hun nieuwe huis in De Groote Wielen kregen. Ze gingen er vanuit dat hun nieuwbouwhuis voorzien zou zijn van alle geldende veiligheidsmaatregelen. Angelique: "Na een gesprek met de buren, bleek dat niet zo te zijn."

"We kochten het huis van papier, het enige dat we op dat moment konden zien was de bouwgrond en een maquette. We kozen ervoor om iets van de plannen af te wijken en een uitbouw aan de woonkamer te laten maken. Die is nu een stuk groter. Onze nieuwe buren deden hetzelfde. Alleen bleek dat de uitbouw consequenties had voor de veiligheid van ons huis, vertelde onze buren."

Ramen boven uitbouw
De buren van Abdel en Angelique hadden een gesprek gehad met een preventieadviseur van de gemeente. "Die had hen verteld dat een inbreker gemakkelijk op de uitbouw kon klimmen en dat de ramen erboven niet voldoende inbraakwerend waren. Daar schrokken we van. Je verwacht wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, dat dit soort zaken worden meegenomen in de bouw. Helaas is dat niet altijd zo." Het stel besloot ook een gesprek aan te vragen. "De ramen van onze slaapkamer bleken inderdaad andere sloten nodig te hebben."

Weekendje weg
Verder was alles in orde in het huis. "Het advies dat we nog kregen was dat we goed de buurt in de gaten moesten houden. Als iedereen dat doet, valt een inbreker snel op. Zo werk je samen met je buren aan een veilige wijk. Onze buren weten bijvoorbeeld ook wanneer wij een weekendje weggaan. Dan bellen we even aan. Als ze dan opeens iets geks horen, weten ze dat er iets niet klopt. En dat geeft een veilig gevoel."

Geef inbrekers geen kans
De gemeente wil huiseigenaren adviseren hoe ze hun woning optimaal kunnen beveiligen. Uit een eerdere proef in twaalf buurten waar vaker dan gemiddeld werd ingebroken, bleek het preventieadvies een succesvol instrument. Ruim zevenhonderd bewoners van koopwoningen hebben meegedaan aan het project en een kosteloos preventieadvies van de gemeente ontvangen. Dit leidde tot een flinke afname van het aantal woninginbraken. Dit succes wil de gemeente nu met alle huiseigenaren in 's-Hertogenbosch delen. Kijk voor meer informatie op www.samenvoorveilig.nl.

Anti-inbraak Tip: Alarmsystemen

Een alarmsysteem; nuttig of niet? Een alarm heeft een afschrikwekkend effect op inbrekers. Maar het werkt alleen als aanvullende maatregel. Eerst moet de schil van uw woning, dus het hang- en sluitwerk, en de buitenverlichting in orde zijn. Pas daarna kan een alarm nuttig zijn, als u zich daardoor veiliger voelt of als uw verzekeraar het verplicht stelt, omdat hij uw collectie kunst, juwelen of waardevolle apparatuur anders niet wil verzekeren.
De meeste overval- of inbraakalarmen lopen via een particuliere alarmcentrale. Die belt bij een melding een vooraf afgesproken telefoonnummer. Meestal is dat van de bewoner zelf. Ligt u op dat moment aan een Spaanse costa, dan is het wel zo fijn als de surveillancedienst van de centrale even bij uw thuis gaat kijken. De politie kan wegens het grote aantal loze meldingen niet bij elke alarmmelding met spoed uitrukken. Agenten mogen dat alleen doen als u een dief op heterdaad betrapt of wanneer een alarmmelding wordt bevestigd door videobeelden of spraakopnames. Het aanleggen van een spreek-luister-verbinding die u doorzet naar uw mobiele telefoon, is dus geen overbodige luxe.
Bij de meeste bouwmarkten zijn tegenwoordig ook losse alarmsystemen te koop. Maar het is de vraag of u rechtop in bed wilt zitten als het alarm per ongeluk afgaat. Het meest ideale systeem bestaat namelijk uit ruimtedetectie met infrarood en een periferiedetectie, die u apart van elkaar kunt inschakelen. Dat laatste is een beveiliging op draaibare onderdelen, zoals ramen en deuren. Daarmee kunt u of uw huisdier gewoon door het huis lopen, zonder dat het alarm af gaat. Sommige verzekeraars geven u korting als u een alarmsysteem heeft. Dat klinkt aantrekkelijk, maar bedenk wel dat als u het alarm een keer per ongeluk vergeet aan te zetten en er wordt ingebroken, u niet verzekerd bent.

Tim van Houts
Preventieadviseur Samen Voor Veilig

Geef inbrekers Geen kans
Tim van Houts is preventieadviseur bij het gemeentelijk project Geef Inbrekers Geen Kans. Huiseigenaren in 's-Hertogenbosch kunnen zich via www.samenvoorveilig.nl aanmelden voor een gratis en vrijblijvend preventieadvies in hun woning.