Delta


---

Lager resultaat DELTA door stagnatie markt duurzame energie

Middelburg, 16-9-2009

DELTA N.V. realiseerde over de eerste zes maanden van 2009 een nettoresultaat van EUR 43,3 miljoen, een daling met 28% ten opzichte van dezelfde periode in 2008 (EUR 60,5 miljoen). Deze daling is voornamelijk het gevolg van stagnatie in de markt voor duurzame energie (zonne-energie en biodiesel).

Het eerste halfjaar 2009 heeft voor DELTA een tweeledig beeld laten zien. De activiteiten op het gebied van energie, digitale diensten, infra en netbeheer, samen goed voor 70% van de omzet, lieten een stabiele ontwikkeling zien. De activiteiten in duurzaamheid daarentegen hadden na een onstuimige groei in de afgelopen jaren te kampen met scherpe vraaguitval als gevolg van de economische recessie. Inmiddels zijn maatregelen genomen om de organisatie en het kostenniveau in dit bedrijfssegment aan te passen aan het omzetvolume. Ook de industriële afvalverwerkingactiviteiten ondervonden de effecten van de economische teruggang; door het lagere activiteitenniveau bij klanten werd er beduidend minder afval ter verwerking aangeboden. De activiteiten in afvalverwerking zullen zich pas herstellen zodra de economie aantrekt. De omzet van DELTA daalde per saldo licht met 4% naar EUR 996,8 miljoen (eerste halfjaar 2008: EUR 1.033,5 miljoen).

Het eerste halfjaar had de scherpe terugval van de omzet in duurzame energie een fors negatief effect op de brutomarge. Op brutomarge niveau werd deze terugval meer dan gecompenseerd door de effecten van de overname van het meerderheidsbelang in het afvalverwerkingbedrijf SAV, een scherpe inkoopstrategie en gunstige prijseffecten in de handelsportefeuille. Dit alles leverde een positieve bijdrage aan de brutomarge. Per saldo steeg deze met EUR 48,7 miljoen.

De operationele kosten namen toe met EUR 73,8 miljoen tot EUR 303,2 miljoen als gevolg van de consolidatie van het afvalverwerkingsbedrijf SAV en afwaardering van immateriële activa ter hoogte van EUR 15,0 miljoen bij Solland Solar.

Het nettoresultaat kwam uit op EUR 43,3 miljoen. Hierin is een boekwinst opgenomen van EUR 9,0 miljoen die verband houdt met de verkoop van de hoogspanningsnetten (150 en 380 kV) aan TenneT. De vermogenspositie is onveranderd gebleven met een solvabiliteit van 39%.

Verwachting tweede halfjaar 2009

Het netto resultaat van DELTA is in het eerste halfjaar duidelijk negatief beïnvloed door de huidige economische recessie en met name door de gevolgen daarvan in de markt voor duurzame energie. Deze situatie zal op korte termijn niet wijzigen, waardoor het netto resultaat in de tweede helft van 2009 naar verwachting zal afnemen ten opzichte van het netto resultaat in de eerste helft van het jaar.