Groen!

De collectieve schadeclaim vergroot toegankelijkheid gerecht voor burgers

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 16 september 2009 in "Veiligheid en justitie"

Groen! en ecolo hebben een wetsvoorstel ingediend dat ervoor wil zorgen dat burgers die slachtoffer worden van een product of ramp, gezamenlijk naar het gerecht kunnen stappen om een schadevergoeding te claimen.

De logica zegt: ben je slachtoffer van massaschade, groepeer je en bekom samen rechtsherstel. Probleem is echter dat ons gerechtelijk systeem een individueel systeem is. Dat betekent dat elke consument zelf zijn rechten moet opeisen. In de praktijk gebeurt dat niet vaak. Weinig of geen consumenten starten voor EUR 250 een lange en dure gerechtelijke procedure opstarten.

Net daarom willen Groen! en Ecolo een class action-procedure invoeren in het Belgisch recht. Federaal parlementslid en justitie-expert Stefaan Van Hecke verdedigt het voorstel: `Dat maakt het gedupeerden mogelijk om zich gemakkelijk bij anderen aan te sluiten om samen een procedure op te starten tegen de veroorzakers van de massaschade. Het grote voordeel is dat er in geval van massaschade geen honderden processen moeten worden gevoerd. Eén proces volstaat.'

Deze procedure heeft vele voordelen. De kosten voor de gedupeerden zijn heel miniem. De kosten van de procedure, expertisekosten, advocaten... alles samen kan dat flink oplopen, moeten slechts één keer betaald worden en kunnen verdeeld worden over alle gedupeerden. Daardoor verlaagt de drempel naar het gerecht. En ook het gerecht zelf heeft er baat bij: een collectieve procedure tot kostenbeperkingen.

Een collectieve procedure werkt ook preventief naar potentiële veroorzakers van massaschade toe. `Iedereen wint er dus bij,' vat Van Hecke samen, `de gedupeerde krijgt makkelijker een schadevergoeding, het gerecht kan efficiënter werken en ondernemingen zullen geneigd zijn zich te houden aan de wetgeving.'

Groen! en Ecolo opteren hier voor de opt-in procedure waarbij een slachtoffer zich eerst aan moet melden, in tegenstelling tot de opt-out procedure waarbij een slachtoffer zich moet uitschrijven. Stefaan Van Hecke: "Deze procedure wordt wel gedragen door het middenveld. Bovendien zal de opt-out procedure er juridisch niet doorraken waardoor er in de realiteit niets verandert voor de consument." Het groene voorstel voorziet ook een publiek fonds voor de financiering van de procedure en heeft als hoofddoel: de toegang tot het recht te vergroten voor de burger.

De opt-in procedure die wordt voorgesteld door Groen! en Ecolo gaat uit van 3 schadevormen: de `gefixeerde schade' die veroorzaakt wordt door één gebeurtenis op een specifiek tijdstip zoals bvb het Heizeldrama en de gasontploffing in Ghislenghien. De `sluipende schade' wordt niet veroorzaakt door één gebeurtenis maar door een reeks van blootstellingen of gebeurtenissen zoals de beroepsziektes asbestose, longkanker en mesothelioom. Ten slotte is er de `strooischade'. In dit geval verspreidt de schade zich over een grote, vaak onoverzichtelijke groep mensen en is de schade voor elkeen slechts minimaal. Slachtoffers aarzelen om een gerechtelijke procedure op te starten voor een schadevergoeding, omdat de schadevergoeding de procedurekosten niet zal overstijgen.

Klik hier voor het volledige voorstel

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger